Lehtikuva/ HO

Wikileaks-verkkosivuston perustaja uskoo Afganistan-paljastusten omalta osaltaan jouduttavan sodan lopettamista.

Maailman pääuutinen maanantaina 26. heinäkuuta: tiedusteluhistorian suurimmassa vuodossa 90 000 asiakirjaa tulee julkisuuteen salaisten asiakirjojen paljastamiseen erikoistuneella Wikileaks-verkkosivulla.

Amerikkalaisen New York Timesin, brittiläisen Guardianin ja saksalaisen Der Spiegelin ennakkoon tehdyt jutut kertovat yksityiskohtaisesti siviilejä vastaan tehdyistä hyökkäyksistä, salaisista operaatioista sekä Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n läheisistä suhteista talibaneihin.

Jättiläismäisen skandaalin takana on 39-vuotias australialainen nettiaktivisti Julian Assange, joka on perustanut salaisia asiakirjoja paljastavan Wikileaks-verkkosivun. Keväällä Wikileaks järkytti maailmaa julkaisemalla videon, jossa Yhdysvaltain armeijan helikopterista ammutaan siviilejä Bagdadissa.

Julian Assange kertoo Der Spiegelin maanantaina julkaisemassa haastattelussa motiivikseen käyttää ainoan elämänsä hyvien ja merkityksellisten asioiden edistämiseen.

– Nautin, kun saan tehdä isoja juttuja ja voin auttaa puolustuskyvyttömiä ihmisiä. Ja nautin, kun voin murskata paskiaisia.

ILMOITUS

”Muuttaa käsityksen kaikista uusista sodista”

Assange ja Wikileaksin tuntemattomina pysyttelevät muut taustavoimat eivät itse tee tutkivaa journalismia. He julkaisevat aineistoa, jonka joku sisäpiiriläinen vuotaa.

Nyt julki tulleet 90 000 dokumenttia ovat suurin sotaa koskeva vuoto silloin, kun sota on edelleen käynnissä. Siksi niiden julkaisemisella oli mahdollisuus saada hyvää aikaan, Julian Assange sanoi Spiegelille.

Hänen mukaansa dokumentit paljastavat isoja ja pieniä tapahtumia yhdeksän vuotta jatkuneesta sodasta. Afganistanin lisäksi ne muuttavat käsitystämme kaikista nykyaikaisista sodista, Assange uskoi. Hänen mukaansa julkaisu vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen, joka on jo aiemmin ollut sodalle kriittinen. Nyt paljastuneet tiedot eivät yksin lopeta sotaa, mutta ne vaikuttavat sen lopettamiseen.

”Kuin Stasi-arkiston avaaminen”

Maanantaina Lontoossa pitämässään tiedotustilaisuudessa Julian Assange sanoi arkistojen paljastavan sotarikoksia, mutta kieltäytyi tarkentamasta väitettä.

Hän ei myöskään halunnut vastata kysymykseen, mikä arkistopaljastuksista on suurin.

– Tämän aineiston todellinen merkitys on siinä, miten sota koostuu kirotuista tapauksista toisensa jälkeen… se on jatkuvia pieniä tapahtumia, jatkuvia lasten kuolemia, kapinallisten, sotilaiden… Tätä sota on ollut vuodesta 2004, Assange sanoi Guardian-lehden verkkosivujen mukaan.

Arkistopaljastusta hän vertasi mittavuudeltaan ja merkitykseltään siihen, kun Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin arkistot avautuivat 1990-luvulla.