Vapaa liikkuvuus -verkosto kertoo tiedotteessaan epäilevänsä, että Pori Jazzissa on pyritty rajoittamaan ulkomaalaisten romanien liikkumista.

Verkoston tietojen mukaan Porin poliisi antoi tapahtuman järjestäjille ohjeen, jonka mukaan kerjäämistä tai kaupustelua ei tule sallia Kirjurinluodolla. Käytännössä Romanian romanien pääsy Kirjurinluodolle on vaikeutunut.

Muusikot eivät hyväksyisi

Kirjurinluoto on laaja julkinen virkistysalue, josta Pori Jazzin konserttialue muodostaa vain osan. Poliisin ohje koskee kuitenkin koko Kirjurinluotoa myös festivaalialueen ulkopuolella.

– Pori Jazzin järjestäjien onkin nyt syytä antaa selvitys siitä, onko tapahtumalla jotain tekemistä etnisen vähemmistön liikkumisvapauden estämisessä, kommentoi Kyösti Roth Suomen Romanitaiteilijoiden Verkostosta.

Roth jatkaa, etteivät tapahtumassa esiintyneet muusikot hyväksyisi rasismia eivätkä todennäköisesti tiedä asiasta mitään.

”Vaikea kuvitella”

– Kyseessä täytyy olla virheellinen informaatio, sillä on vaikea kuvitella, että Pori Jazzin järjestäjät syyllistyisivät tällaiseen, kommentoi Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Suomen Romanitaiteilijoiden Verkoston ja Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan Pori Jazzin olisi tärkeä selvittää suurelle yleisölle, ilmaiseeko romaneihin kohdistuva syrjintä tapahtuman järjestäjien tahtoa.