Lähinnä rahastuksen makua on Stephenie Meyerin kirjassa Bree Tannerin lyhyt elämä. Meyerin menestyshän on Twilight-saaga, jonka kolmannesta osasta tehty elokuva Epäilys (Eclipse) pyörii juuri nyt elokuvateattereissa. Bree Tannerin lyhyt elämä taas tuo ”lisäsisältöä” Epäilys -kirjaan.

Epäilys -tarinassa hyvät vampyyrit Edward, Carlisle, Esme, Alice, Jasper… ja ihmissudet Jacob, Leah, Seth, Sam… valmistautuvat, kun pahan vampyyrin Victorian luoma vastasyntyneiden lauma yrittää käydä Bellan kimppuun. Bella taas on ihminen, mutta sekä Edwardin, että Jacobin valittu. Epäilyksen lopussa myös Bella tekee lopullisen päätöksensä, mutta siinä kohtaa mihin Bree Tannerin lyhyt elämä sijoittuu, sekä vampyyrit (ne hyvät) että ihmissudet suojelevat Bellaa.

Bree on siis yksi niistä vastasyntyneistä vampyyreista Victorian armeijassa. Jokainen Epäilyksen lukenut tietää siis valmiiksi loppuratkaisun.

Esipuheessa Meyer lupaa esitellä Breen kautta näiden toisenlaisten vampyyrien käytöstä. Hyvät vampyyrithan aterioivat eläimistä ja pahat ihmisistä. Niinpä hahmojen ainoa ero tuntuukin olevan lähinnä siinä, että ravinto tulee eri lähteistä. Ainakin Bree ja hänen ihastuksensa Diego tuntuvat olevan niitä varsin älykkäitä ja sofistikoituneita teinivampyyrejä, joita myös elinsyöjienklaani edustaa.

Kirja sinällään ei tarjoa mitään uutta, ja luultavammin se tuo sisältöä lähinnä kirjailijan lompakkoon. Lisäksi kirja on ladottu niin väljästi, että siihen on saatu jopa 218 sivua, todellisuudessa tekstiä lienee noin sadan sivun verran.

ILMOITUS

Lähinnä se tarjoaa fiilisteltävää todellisille faneille, mutta muuten sen anti on aika heppoista jollei olematonta.

Salaperäisen Fredin (vampyyri) kohtalo jätettiin vielä täysin auki, vielä on siis mahdollisuus ainakin yhdelle lisätarinalle.

Stephenie Meyer: Bree Tannerin lyhyt elämä. Suomentanut: Pirjo Ruti. WSOY 2010. 218 sivua.