Puolueen toiminnasta kertovia lentolehtisiä jakaneet Piraattipuolueen edustajat häädettiin tiistai-iltana kuuden jälkeen Haukilahden uimarannalta Espoossa. Poliisin mukaan kolme miespuolista Piraattipuolueen edustajaa häiritsi rannalla olijoita ja vaikeutti uimavalvojien työtä. Piraattipuolueen puheenjohtaja kiistää väitteen häiriöistä.

Espoon poliisi ei antanut kolmen Piraattipuolueen jäsenen jakaa puolueen toiminnasta kertovia lentolehtisiä Haukilahden uimarannalla Espoossa tiistaina. Uimavalvojien paikalle kutsumat poliisit kehottivat piraatteja jatkamaan lentolehtisten jakoa viereisellä parkkipaikalla.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Vartti-lehti.

Haukilahden rannalle tulleen poliisipartion mukaan lentolehtisten jako oli häirinnyt rannalla olevia ihmisiä.

Komisario Petri Lillvis Espoon poliisista ei kuitenkaan tiedä tarkalleen, mikä lehtisten jaossa oli häiritsevää.

– Jos sitä keskivertokansalaisena ajattelee, että ranta on täynnä porukkaa ja kolme ihmistä kävelee siellä edestakaisin ja tyrkyttää lentolehtisiä, niin se saattaa ehkä häiritä ihmisiä, jotka haluavat tulla makaamaan rauhalliselle rannalle, Lillvis kertoo Kansan Uutisille.

Lillvis kertoo, että rannalla olijat häiriintyivät Piraattipuolueen miehistä ja ottivat yhteyttä uimavalvojiin, jotka sitten pyysivät piraatteja poistumaan.

ILMOITUS

– Sillä perusteella, että heistä tulee häiriötä ja että uimavalvojien valvontatyö vaikeutuu.

Piraatit häiritsivät valvontaa

Lillvisin mukaan turvallisuusriski muodostui, kun uimavalvojien oli seurattava paitsi tapahtumia vedessä myös piraattien toimintaa.

Piraatit eivät kuitenkaan poistuneet rannalta valvojien kehotuksesta, vaan paikalle kutsuttiin poliisi.

– Poliisipartio oli kehottanut näitä miehiä poistumaan rannalta, mutta oli todennut samalla, että lentolehtisten jakamista voi hyvin jatkaa läheisellä parkkialueelle, Lillvis sanoo.

– Sinänsä siis lentolehtisten jakamista ei kielletty, vaan häiriön tuottaminen.

Lillvisin mukaan uimavalvojien on eritoten kovilla helteillä oltava ”kunkkuja” rannoilla.

– Heillä on turvallisuuteen liittyvä työtehtävä, ja heidän ohjeitaan, opastuksiaan ja kehotuksiaan olisi syytä noudattaa.

Auringonpalvojat kiinnostuivat

Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan lentolehtisten jako olisi häirinnyt rannalla olijoita.

– Tällaista ei ainakaan jakajien mukaan ilmennyt missään vaiheessa, hän kertoo.

– Siellä oli ollut ihan kiinnostuneita ihmisiä, ja ainakin kaikki viittasi siihen, että missään vaiheessa ei rannalla olijoilla ollut mitään ongelmia. Ja jos joku oli sanonut ei, niin silloin oli kohteliaasti siirrytty eteenpäin. Ei ollut tuputettu keskustelua tai mitään tällaista. Huomattavasti tunkeilevampaa toimintaa näkee muilta tahoilta.

Sen Palmulehto myöntää, että uimavalvojien huomio kiinnittyi piraatteihin.

– Sitä taas ei voi kaataa mitenkään flyereiden jakajien niskaan, ottaen huomioon, että flyereiden jako on täysin sallittua. Pielessä ovat ohjeistukset, jotka on annettu rantavahdeille.

Ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen Espoon kaupungin liikuntapalveluista ei ole kuullut muista tapauksista, joissa uimarannalla olisi jaettu lentolehtisiä. Uimavalvojia ei ole myöskään opastettu tämänkaltaisten tapausten varalta. Kortelaisen mukaan uimavalvojia opastetaan puuttumaan ”häiritsevään toimintaan”, joka häiritsee uimarannan toimintaa tai valvontatoimintaa.