Lehtikuva/ Mikko Stig

Jo promillen vero kaikista pörssitransaktioista toisi kymmeniä miljardeja kehitysyhteistyövaroihin.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) olisi valmis rahoittamaan kehitysyhteistyötä kansainvälisellä pörssiverolla. Väyrysen mukaan jo promillen vero kaikista pörssitransaktioista kartuttaisi kansainvälisiä kehitysyhteistyövaroja kymmenillä miljardeilla euroilla.

– Varallisuus kerääntyy pörsseihin, ja pörssejä olisi helppo verottaa, Väyrynen sanoi keskiviikkona Helsingissä.

Kansainvälinen pörssivero olisi Väyrysen mukaan helppo toteuttaa.

– Jos se on käytössä kaikissa maailman pörsseissä, mitään kilpailuhaittojakaan ei olisi.

Väyrynen pitää pörssiveroa parempana vaihtoehtona kuin valuutanvaihtoveroa eli niin sanottua Tobinin veroa, jonka käyttöönottoa esimerkiksi Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner on vaatinut.

ILMOITUS

Väyrynen nosti pörssiveron esille keskiviikkona Helsingissä, kun ulkoministeriö julkisti Taloustutkimukselta tilaamansa tutkimuksen suomalaisten kehitysyhteistyöasenteista. Tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että kehitysyhteistyömäärärahojen kasvu tulisi kattaa uusia rahoituslähteitä luomalla. Suomalaiset nostavat tutkimuksessa esille muun muassa lentomatkustajille suunnatun matkustajaveron, jota Väyrynenkin kannattaa.

– Mutta sen pitäisi olla globaali, hän totesi.

Aiempaa useampi leikkaisi kehitysyhteistyömäärärahoja

Suomalaiset tukevat edelleen vahvasti kehitysyhteistyötä. Suomalaisista 80 prosenttia pitää tutkimuksen mukaan kehitysyhteistyötä ja kehityspolitiikkaa erittäin tai melko tärkeänä asiana. Kuitenkin 20 prosenttia suomalaisista olisi valmis leikkaamaan kehitysyhteistyömäärärahoista nykyisessä taloustilanteessa. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 10 prosenttia.

– Määrärahojen kasvattamiselle ei ole niin suurta tukea kuin toivoisimme, Väyrynen arvioi.

Ministerin mukaan yleinen mielipide on kuitenkin vahvasti kehitysyhteistyön kannalla.