Anniina Säilynoja

Vasemmistonuoret sekä Vihreät nuoret ja opiskelijat vaativat, että Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen uhkaus Sosiaalikeskus Sataman häätämisestä jätetään omaan arvoonsa. Järjestöjen mukaan kaupunki tarvitsee lisää omaehtoista nuorisotilaa, eikä sen vähentämistä.

”Häätötoimet eivät kestä päivänvaloa”

Järjestöjen mukaan Pajusen toimet romanisiirtolaisten häätämiseksi Kalasatamasta eivät kestä päivänvaloa. Pajunen on määrännyt nuorisotoimenjohtaja Lasse Siuralan antamaan Sosiaalikeskus Satamalle varoituksen ja häätöuhkauksen. Varoitusta pidetään perusteettomana, koska siinä viitataan sopimusrikkomuksiin, joista ei vuokrasopimuksessa säädetä.

– Se, että Sataman aktiiveilta löytyy inhimillisyyttä kanssaihmisiään kohtaan ei voi olla syy rankaista nuorisoa kollektiivisesti uhkaamalla suurta suosiota nauttivaa sosiaalikeskusta häädöllä, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso toteaa.

– Nuorisotilan pihassa majoittuu romaneja, joille kaupunki ei ole onnistunut osoittamaan tiloja tai paikkaa, jossa majoittua. Julkisen vallan on taattava kaikille maassa oleskeleville ihmisille elämisen perusedellytykset ja varmistettava heidän inhimillinen kohtelunsa, vaatii Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden puheenjohtaja Paloma Hannonen.

Demokratian yli kävelyä

– Se, että nuorille halutaan lisää vaikuttamismahdollisuuksia yhteiskunnassa ei näyttäydy uskottavalta kun samaan aikaan kävellään nuorisolautakunnan päätösvallan yli, sanoo Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Minna Minkkinen.

Kesäkuussa kaupunginhallitus päätti vastoin Pajusen esitystä hankkia Sataman pihaan sanitaatiotilat koko kesäksi, jotta romaneilla olisi inhimillisemmät olot. Nuorisojärjestöjen mukaan ajankohta on tarkoituksella valittu kesälomien aikaan.

– Jos nyt hyväksytään häätö, jatkossa kaupungissa voidaan lakkauttaa tai ainakin yrittää lakkauttaa muitakin palveluita “virkamiestyöryhmien” esityksinä ilman demokraattista prosessia. Kysymyksessä on siis laajempi asia kuin romanit, tiivistää Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden toinen puheenjohtaja Heikki Sairanen.