Lehtikuva/

Helsingin kaupunginjohtajan toiminta romanien karkottamiseksi sosiaalikeskus Sataman ulkoalueelta on omavaltainen. Ei ole varmastikaan sattuma, että häätövaroituksia jaellaan silloin, kun lautakunta sekä kaupunginvaltuusto ovat lomilla. Nyt kun valtuusto ja lautakunta ovat kesälomilla, ei poliittisilla elimillä ole mahdollisuutta puuttua Pajusen ryhmän toimintaan ja ryhmä voi jyrätä päätöksillään demokraattisten toimielimien yli. Kesäkuussa kaupunginhallitus päätti vastoin Pajusen esitystä hankkia sosiaalikeskus Sataman pihaan saniteettitilat koko kesäksi, jotta romaneilla olisi inhimillisemmät olot. Nyt näyttää siltä että kaupunginhallituksen päätöksen yli on häikäilemättömästi jyrätty.

Pajusen ryhmän toiminta romanien savustamiseksi Helsingistä on lyhytnäköistä sekä epäinhimillistä politiikkaa. Kaupunginjohtajan tulisikin perua nuorisotoimenjohtajan kautta pakottamansa päätös romanien karkottamisesta Kalasataman sosiaalikeskuksen pihalta. Pajusen tulisi enemminkin keskittää voimansa sen selvittämiseen, kuinka näille ihmisille löydetään paremmat asuinolosuhteet ja kuinka heille saadaan koulutusta sekä työtä tarjottavaksi. Kerjäyskielto ja tilapäiset karkotukset ovat vain ihmisten ja ongelmien siirtämistä muualle.

Tämän kaltainen lyhytnäköinen politiikka kostautuu tulevaisuudessa eriarvoisuuden sekä turvattomuuden kasvaessa. Romanit ovat varmasti haaste kaupungillemme, mutta meidän on uskallettava ottaa haaste vastaan, jotta voimme rakentaa kaupunkia, joka on mahdollisimman hyvä kaikille. Sosiaalikeskus Sataman toimijoita ei pidä mielestäni uhata varoituksilla. Heitä on päinvastoin tuettava yrityksissään tarjota ihmisille mahdollisuus parempaan elämään.