Anniina Säilynoja

Sisäministeriön työryhmän mielestä kerjääminen julkisella paikalla pitää kieltää järjestyslailla. Samalla työryhmä esittää selvityksen tekemistä siitä, olisiko myös luvaton leiriytyminen ja kerjäämisen organisointi kiellettävä. Esitysten on määrä valmistua kesän aikana.

Hyvinvoivassa Suomessa on kaduille, varsinkin suuremmissa kaupungeissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla, jälleen monien vuosien jälkeen ilmestynyt kerjäläisiä. Euroopan unionin sisällä kansalaiset voivat liikkua vapaasti, myös kerjäläiset.

Kielloilla yhteiskunnan hyväosaiset haluavat saada kerjäläiset nyt pois silmistä ja ilmeisesti kuvittelevat, että itse ongelmatkin poistuvat samalla. Pään paneminen pensaaseen on kuitenkin harvinaisen kehnoa yhteiskuntapolitiikkaa.

Kerjääminen on seuraus eikä syy. Se johtuu ennen muuta köyhyydestä ja ongelma on esimerkiksi tänne Romaniasta saapuneiden romanien osalta rakenteellinen.

Jos kerjääminen halutaan saada kielloilla loppumaan, niin ennen kerjuun kieltämistä on kiellettävä köyhyys.

Kerjäämiseen voi liittyä ja liittyykin lieveilmiöitä ja organisoitua toimintaa, jossa varsinaiset kerjäläiset itse ovat useinkin uhreja ja hyväksikäytettyjä. Näihin ongelmiin ja mahdollisiin häiriötekijöihin voidaan soveltaa jo nykyisiäkin lakeja.