Anniina Säilynoja

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen huhtikuussa asettama romanityöryhmä on antanut häätökehotuksen sosiaalikeskus Satamassa toimivalle Vapaa Katto ry:lle.

Sosiaalikeskus Satama on kesäkuusta 2009 asti tarjonnut Itä-Euroopan romaneille mahdollisuuden majoittua pihallaan, koska kaupunki ei ole järjestänyt heille muuta majoittumispaikkaa.

Jos romanit eivät poistu piha-alueelta 2. elokuuta mennessä, kaupunki ryhtyy irtisanomistoimiin.

Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä sanoo, että perusteena häädölle ovat turvallisuussyyt ja luvaton leiriytyminen.

– Keskeiset ongelmat liittyvät puhtauteen ja paloviranomaisilta on tullut huomautuksia myös.

ILMOITUS

Räihän mukaan sosiaalikeskukselle ei kuitenkaan olla menossa ”puskutraktorimeiningillä”.

Yhdistys ja sosiaalikeskuksen aktiivit ovat tyrmistyneitä häätöpäätöksestä eivätkä aio lopettaa siirtolaisten tukemista alueellaan.

– Ongelmat on jo ratkaistu asianomaisten viranomaisten kanssa. Kyseessä on pyrkimys häätää romanit ja samalla meidät alueelta vetoamalla teknisiin syihin, kertoo Illusia Anastasia Girs Vapaa Katto ry:stä.

Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus-verkostosta sanoo, että sosiaalikeskus Sataman piha-alueella asuu tällä hetkellä noin 50 ihmistä. Hän ihmettelee kaupungin intoa häätää Satama ja leiri, jossa on kuitenkin jätehuolto ja vessat.