Anniina Säilynoja

Eduskunta teki torstaiaamuna vaalikauden merkittävimmän päätöksensä ja hyväksyi kahden uuden ydinvoimalan rakentamisen.

Teollisuuden Voiman lupa hyväksyttiin äänin 120–72 (2 tyhjää, 5 poissa) ja Fennovoima lupa äänin 121-71(2 tyhjää, 5 poissa). Lisäksi Posiva sai luvan ydinjätelaitoksen laajennukselle äänin 159-35.

Vasemmiston kansanedustajista 15 äänesti ydinvoimaloita vastaan ja kaksi niiden puolesta. Kari Uotila ja Matti Kangas olivat jo etukäteen ilmoittaneet äänestävänsä toisin kuin ryhmän enemmistö. Uotila kertoi sen Kansan Uutisissa eilen.

Vihreät äänestivät yhtenäisesti kaikkia esityksiä vastaan. Muut puolueet jakautuivat. Kokoomuksen 51 edustajasta tosin vain yksi, vihreistä kuluvan vaalikauden aikana loikannut Merikukka Forsius äänesti ydinvoimaa vastaan.

Demareilla monta mieltä

SDP:n edustajista Teollisuuden voiman ydinvoimalaa kannatti 25 edustajaa ja vastusti 17. Tyhjää äänesti yksi ja poissa oli kaksi. Fennovoiman laitosta vastaan äänesti19 ja sen puolesta 22.

Puolueen edustajat äänestivät lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla: ei kaikkiin hallituksen esityksiin, jaa kaikkiin tai jaa johonkin, tyhjää johonkin ja ei johonkin. Vaihtelevat kannat ovat näkyneet asiasta täysistunnossa käydyssä keskustelussakin. Se on ollut sangen latteaa SPD:n osalta.

ILMOITUS

Puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen äänesti vain Fennovoiman laitoksen puolesta. Myös esimerkiksi ryhmän varapuheenjohtaja Jukka Gustafsson ja Merja Kuusisto äänestivät samoin kuin Urpilainen, Kari Rajamäki päinvastoin. Puolueen varapuheenjohtaja Ilkka Kantola taas kannatti TVO:n ydinvoimalaa, mutta äänesti tyhjää Fennovoiman kohdalla ja Johanna Ojala -Niemelä päinvastoin: tyhjää TVO:lle, jaa Fennovoimalle.

Puolueen johdosta varapuheenjohtajat Maria Guzenina-Richardson ja Piia Viitanen äänestivät ydinvoimaa vastaan. Näkyvistä demareista Tarja Filatov, Susanna Huovinen, Kimmo Kiljunen ja Maarit Feldt-Ranta äänestivät ei, Eero Heinäluoma, Antti Kalliomäki, Matti Ahde ja Jouko Skinnari jaa.

Kymmenkunta keskustalaista ydinvoimaa vastaan

Keskustan kansanedustajista TVO:n puolella oli 37 ja vastaan 11. Poissa oli kaksi ja tyhjää äänesti Tuomo Hänninen, joka äänesti Fennovoiman puolesta. Fennovoimalle jaa äänesti kaikkiaan 39 keskustan edustajaa ja ei 10. Poissa oli kaksi. Yhdestoista ääni TVO:ta vastaan tuli Paula Sihdolta. Kumpaakin ydinvoimalaa vastustivat Risto Autio, Antti Kaikkonen, Anne Kalmari, Tanja Karpela, Timo Kaunisto, Katri Komi, Tuomo Puumala, Pertti Salovaara, Kimmo Tiilikainen ja Markku Uuspaavalniemi.

Perussuomalaiset vastaan

Neljä perussuomalaista äänesti ydinvoimaa vastaan. Poissa oli Pentti Oinonen. Kristillisdemokraateista neljä kannatti Fennovoiman lupaa, kaksi TVO:n lupaa.

Ruotsalaisesta eduskuntaryhmässä äänet menivät tasa 5 - 5 kummankin ydinvoimalan äänestyksessä. Miehet ja naisministeri olivat hallituksen linjalla ja muut naiset ydinvoimaa vastaan sillä poikkeuksella, että Anna-Maja Henriksson vastusti vain TVO:n hakemusta ja Thomas Blomqvist vain Fennovoiman hakemusta.

Ydinvoimalat valmistuvat aikaisintaan 2020-luvulla.