Lehtikuva/ FABRIZIO BENSCH

Vaikeudesta toiseen horjahdellut Saksan hallitus saattaa saada ratkaisevan iskun valittaessa maalle presidenttiä ensi viikolla.

Saksassa valitaan ensi viikolla uusi presidentti kesken kauden eronneen Horst Köhlerin tilalle. Angela Merkelin (CDU) johtaman hallituskoalition ehdokkaan, Ala-Saksin pääministerin Christian Wulffin (CDU), valinnan piti olla selviö. Epävarmuus valituksi tulemisesta ja samalla hallituksen tulevaisuudesta on kuitenkin lisääntynyt.

Sosiaalidemokraattien ja vihreiden ehdokas, evankelinen pappi Joachim Gauck, nimittäin saa tukea myös kristillisdemokraattien ja liberaalien keskuudessa. Puolueet ovat lisäksi nimenneet edustajikseen valinnan suorittavaan liittokokoukseen muun muassa kulttuurin ja urheilun piiristä sitoutumattomia henkilöitä, joita niiden on vaikeampi ohjailla.

Merkelin musta-keltainen hallitus on sisäisten riitojen repimä. CDU/CSU ja FDP julistivat syksyn 2009 liittopäivävaalien jälkeen hallituksen ”porvarillis-liberaaliksi tulevaisuusprojektiksi”. Tulevaisuuteen suuntautumisen sijasta hallitus on kuitenkin juuttunut kiistoihin monista asioista, kuten verotuksesta, terveydenhuollosta tai ydinvoimaloiden käyttöajan jatkamisesta.

Säästöpakettia pidetään
epäsosiaalisena

Saksalaiset ovat tyytymättömiä hallitukseen. Vain 12 prosenttia ymmärtää sen toimia. Veronalennusvaatimuksillaan vaalivoiton saavuttanut FDP on menettänyt kannatuksestaan liki kaksi kolmasosaa ja ylittäisi tuoreen gallupin mukaan enää juuri ja juuri viiden prosentin äänikynnyksen. Hallituspuolueita tukee 35 ja kolmea oppositiopuoluetta 57 prosenttia saksalaisista.

Hallitus hyväksyi äskettäin 81,6 miljardin säästöpaketin seuraaville neljälle vuodelle. Eniten se kouraisee työttömiä ja vähävaraisia perheitä. Hallitus sai heti vastaansa opposition, ay-liikkeen ja sosiaalialan järjestöt.

ILMOITUS

Myös katolisen piispainkokouksen puheenjohtaja, arkkipiispa Robert Zöllitsch arvostelee pakettia epäsosiaalisena. Hän samoin kuin liittopäivien puhemies Norbert Lammert (CDU) kehottavat hallitusta kiristämään hyvin ansaitsevien verotusta. Ajatus saa Der Spiegelin kyselyn mukaan tuen 86 prosentilta saksalaisista. Monet varakkaat julkisuuden henkilöt ovat ilmoittaneet olevansa valmiita maksamaan enemmän veroja.

CDU:n hävittyä osavaltiovaalit Nordrhein-Westfalenissa hallitus menetti enemmistönsä osavaltioita edustavassa liittoneuvostossa. Hallitus on vaikeuksissa, koska säästöpaketin osavaltioiden tai kuntien talouteen vaikuttavien osien on saatava liittoneuvoston hyväksyntä.

Vasemmistopuolue
Linke ratkaisijaksi?

Sosiaalidemokraattien ja vihreiden presidenttiehdokas Joachim Gauck on entinen itäsaksalainen, jolla oli napit vastakkain DDR:n hallinnon kanssa. Saksojen yhdistymisen jälkeen hän oli pitkään Stasin arkistoa hallinnoivan viraston johdossa.

Etupenkissä Gauckin puhetilaisuudessa Berliinissä istui entinen Saksin kristillisdemokraattinen pääministeri Kurt Biedenkopf. Hän arvostelee Christian Wulffia valtaapitävien palvelijaksi ja vaatii vapaita käsiä liittokokouksen edustajille. Merkelin esikunta on ärtynyt.

Kolmantena ehdokkaana on Linken liittopäiväedustaja Luc Jochimsen, joka saa omiensa äänet.

Tullakseen valituksi ensimmäisellä tai toisella kierroksella ehdokkaan on saatava liittokokouksen ehdottoman enemmistön tuki, vähintään 623 ääntä. Hallituskoalitiolla on 644 edustajaa, joista osa äänestää Gauckia.

Arvioiden mukaan ratkaisu tapahtuu kolmannella kierroksella, jolla riittää yksinkertainen enemmistö. Linken nimeämät 124 edustajaa saattavat silloin olla ratkaisijan asemassa.

Gauckin valinta
kaataisi hallituksen

Puolueessa kiistellään siitä, voidaanko Gauckia tukea. Monet ovat kriittisiä hänen toimintaansa kohtaan Stasi-viraston johtajana. Lisäksi hän tukee saksalaisten mukanaoloa Afganistanissa ja vastustaa puna-puna-vihreää hallitusyhteistyötä liittovaltion tasolla.

Toisessa vaakakupissa taas on mahdollisuus kaataa Merkelin hallitus. Se tuskin voi jatkaa, jos Gauck valitaan presidentiksi. Jo kolmannelle kierrokselle joutuminen huojuttaa hallitusta, vaikka sen ehdokas voittaisikin.