Tuo meille Raamatut, Koraanit tai muut “pyhät” kirjat ja lehdet. Ne laitetaan silppuriin, jätepaperiksi. Saat vastineeksi “tervehenkisenä vaihtoehtona” pornolehtiä.

Näin kuuluu Helsingin Vapaa-ajattelijain kutsu kaupunkilaisille.

Järjestäjien aikeena on arvostella kristinuskon ja islamin seksuaalikielteisyyttä. Tapahtuman tukijoina ovat muun muassa Hustler ja Jallu.

Historiallista taustaa vasten tarkasteltuna vapaa-ajattelijoiden tempaus on irvokas.

Kovin lyhyt on vapaa-ajattelijoiden historiallinen muisti ja kovin olematon käsitys siitä, mitä “vääränlaisen” kirjallisuuden tuhoaminen syvimmillään tarkoittaa

Toukokuun 10. päivänä 1933 paloivat natsien kirjaroviot Saksan yliopistokaupungeissa Kohteena oli “die undeutsche Geist“, epäsaksalainen henki, jota kirjat natseille edustivat.

ILMOITUS

Vapaa-ajattelijat eivät polta roviolla, mutta kuitenkin tuhoavat kirjallisuutta, joka on heidän ideologiansa vastaista.

Opernplatzilla (nyk. Bebelplatz) Berliinin sydämessä ei poltettu vain vasemmistolaisten, juutalaisten ja monien maailmankirjallisuuden merkkihenkilöiden kaunokirjallisia teoksia tai tieteellistä kirjallisuutta.

Roviolle päätyi myös Magnus Hirschfeldin perustaman seksuaalitieteellisen instituutin (Institut für Sexualwissenschaft) ainutlaatuinen aineisto: 20 000 kirjaa, 35 000 valokuvaa ja 40 000 ihmisten omakohtaista kertomusta.

Natsijärjestöjen jäsenet, natsiylioppilaat ja joukko professoreita marssivat torvimusiikin tahdissa sytyttämään roviota. Kärjessä ylioppilaat kantoivat kepin nokassa Magnus Hirschfeldistä veistettyä pystiä, joka oli ryövätty hänen instituutistaan.

Propagandaministeri Joseph Goebbels julisti puheessaan, kuinka “valtapoliittinen vallankumous täytyy valmistella henkisesti”. Vanha palaa liekeissä, uusi nousee esiin meidän sydäntemme liekistä.

Historiallista taustaa vasten tarkasteltuna vapaa-ajattelijoiden tempaus – joka ei edustaja vapaata ajattelua – on irvokas. Pitää muistaa, että muutkin kuin natsit ovat tuhonneet “vääränlaista” kirjallisuutta.

Vielä irvokkaammaksi tempauksen tekee se, että yhtenä järjestäjänä on seksuaalipolitiikan asiantuntijana arvostetun Sexpon hallituksen puheenjohtaja Tommi Paalanen, kaiketi vapaa-ajattelijoiden aktivistina

Ehkä Paalanen ei nuorena miehenä ole koskaan kuullut Magnus Hirschfeldin seksuaalitieteellisen instituutin kirjaston tuhoamisesta? Tai ei ymmärrä tempauksen ja siihen liittyvän kirjallisuuden tuhoamisen konnotaatiota, mielleyhtymää, viittausta natsien kirjarovioihin?

Kristinuskon ja islamin suhtautuminen seksuaalisuuteen on todella kritiikin – ja tiukan sellaisen – väärti. Kyseinen tempaus ei vain osu kohteeseensa, vaan menee pahasti harhaan.