Lehtikuva/ JACK GUEZ

Israelin Gazaan sallimien ja kiellettyjen tavaroiden lista on mielivaltainen, salainen ja alati muuttuva, mikä turhauttaa gazalaisten lisäksi avustusjärjestöjä ja YK:ta.

Israelin verisesti varhain maanantaina pysäyttämä avustussaattue oli tuomassa saarretulle Gazan palestiinalaisalueelle 10 000 tonnia avustustarvikkeita, muun muassa lääkkeitä ja rakennustarvikkeita.

Se tiedetään, että rakennustarvikkeet ovat pääsääntöisesti sillä listalla, johon kuuluvia tavaroita Israel ei anna tuoda Gazaan. Muuten tiedot listasta ovat olleet hataria, koska Israel ei julkisesti ilmoita sallimiaan ja kieltämiään tuotteita.

Israelilainen ihmisoikeusjärjestö Gisha on jo pitkään yrittänyt Israelin julkisuuslainsäädännön perusteella saada hallitukselta täsmällistä tietoa listasta.

Kun tämä tie ei johtanut tulokseen, Gisha haastoi viranomaiset tammikuussa oikeuteen. Hallitus toimitti kuukausi sitten oikeudelle vastineensa, mutta siinäkään ei paljastettu yksityiskohtaisia tietoja. Ne hallitus on esittänyt paljastavansa vain tuomarille suljetussa istunnossa, joten Gisha ei haluamiaan vastauksia saisi.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi toukokuun alussa, että sillä on hallussaan Israelin viranomaisten oikeudelle toimittamat asiapaperit sekä lisäksi ”luotettavista lähteistä” peräisin oleva tieto siitä, mitkä 81 tavaraa ovat tällä hetkellä sallittujen listalla.

ILMOITUS

Miten leikkikalut
vaarantavat turvallisuuden?

BBC:n mukaan muun muassa seuraavia tuotteita saa viedä Gazaan: säilykeliha ja -tonnikala, mineraalivesi, seesamipasta eli tahini, tee, kahvi ja kidneypavut.

Sen sijaan kiellettyjä ovat säilykehedelmät, hedelmämehut, hillot, tuore liha, etikka, pikakahvi, hunaja, suklaa, huonekaluihin käytettävä puu, muoviset leikkikalut ja tekstiilit.

Maaliskuuhun saakka kenkien tuonti oli kiellettyä, samoin tee vapautettiin vasta äskettäin.

Israelin mukaan saarron tarkoituksena on painostaa Gazassa valtaa pitävää Hamasia ja estää sen sotilaallista varustautumista. Näin esimerkiksi sementti on kiellettyä, jotta Hamas ei voisi rakentaa bunkkereita.

Gisha-järjestön edustaja Sari Bashi sanoo BBC:lle, että on vaikea ymmärtää, miten Israelin turvallisuustarpeita palvelee esimerkiksi se, että lapset eivät saa leikkikaluja. Hänen mielestään lista on muutenkin mielivaltainen: miksi kaneli on sallittu, mutta korianteri ei.

Israel arvioi gazalaisten
kaloritarpeen

BBC:n mukaan Israelin hallitus kertoi oikeudelle, että saartoa ohjaa neljä asiakirjaa. Niissä määritellään, miten vientianomukset käsitellään, miten Gazassa esiintyviä puutteita tarkkaillaan sekä sallitut ja kielletyt tuotteet.

Ehkä hätkähdyttävin on neljäs asiakirja, jossa arvioidaan Gazan 1,5 miljoonan asukkaan tarvitsema vähimmäismäärä kaloreissa mitattuna sekä eroteltuna iän ja sukupuolen perusteella. Hallituksen mukaan tämä paperi ”ei kuitenkaan koskaan ole ollut viranomaistoiminnan pohjana”, vaan sitä on ”käytetty vain sisäiseen suunnitteluun”.

Uutistoimisto AP:lle Sari Bashi sanoo, että Gazassa on riittävästi peruselintarvikkeita. Mutta ihmisillä ei ole rahaa ostaa niitä, koska saarto estää tuotantoon tarvittavien raaka-aineiden hankkimisen sekä valmiiden tuotteiden viennin Gazasta.

Bashin mukaan tämän vuoksi 80 prosenttia Gazan asukkaista on riippuvaisia ulkomaisesta avusta.

YK-järjestöissä pidetään Gazan saartoa kansainvälisen oikeuden kieltämänä kollektiivisena rangaistuksena. YK:n mukaan Gazaan saadaan esimerkiksi tarvittavista lääkkeistä vain alle neljäsosa.

Tuotannollinen
toiminta estetty

Monet israelilaisetkin pitävät saartoa paitsi mielivaltaisena, myös tarkoitustaan vastaan toimivana. Arvostelijoiden mielestä saarto ei ole heikentänyt Hamasia, mutta sen sijaan se on vahingoittanut Gazan köyhää väestöä.

Pääsääntöisesti kaikki raaka-aineet ja rakennusmateriaalit on kielletty. Esimerkiksi keksitehdas ei saa tuoda margariinia ja tomaattikastiketehdas ei saa purkkeja.

Palestiinalaisten arvion mukaan raaka-aineiden puute ja kaupan estäminen on vienyt Gazasta 100 000 työpaikkaa. Voisi olettaa, että nämä uustyöttömät ovat otollisempaa värväysmateriaalia äärijärjestöille kuin työssä olevat.

Gazan Eyptin-vastaisella rajalla sijaitsevien salakuljetustunnelien kautta tuodaan saartolistassa kiellettyjä tavaroita kovaan hintaan. Salakuljettajien lisäksi hyödyn korjaa Hamas, joka verottaa kauppaa. Suurimmalla osalla asukkaista ei ole näihin tuotteisiin kuitenkaan varaa.

Luksustuotteiden
omituisuudet

Israelin hallituksen tiedotustoimisto todisteli viime viikolla, ettei Gazasta puutu mitään. Se kehotti epäilijöitä menemään gazalaiseen Roots Club -ravintolaan syömään sen erinomaista stroganoffia ja pinaattikeittoa.

Israelilaisessa Haaretz-lehdessä kirjoittava Gideon Levy piti tiedotustoimiston heittoa poikkeuksellisen mauttomana.

Gazassa olevat harvat ulkomaalaiset ja oma hiuksenohut eliitti voivat syödä Roots Clubissa, muiden lompakolla ei sinne ole asiaa.

Israelin mukaan saarron kieltämiä tavaroita ovat luksustuotteet. Myös tämä periaate tuntuu hyvin mielivaltaiselta.

Luksustuotteisiin luetaan esimerkiksi hunaja, pikakahvi ja monet mausteet, joita Gazassa pidetään peruselintarvikkeisiin kuuluvina.

Sen sijaan sallittuja tuotteita ovat esimerkiksi pakastettu lohi, vähärasvainen jogurtti ja ihoa vaalentava aurinkovoide – tavaroita, joihin vain harvalla gazalaisella on varaa.