Yksityiset sosiaalipalvelut leikkausten edessä

Kuntien säästökampanjat leikkaavat sosiaalialan ostopalveluja. Leikkauslistalle on otettu varsinkin päihdetyön ja mielenterveyskuntoutuksen laitospalveluita.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestöön Talentiaan on kantautunut tietoja useista yt-neuvotteluista.

A-klinikkasäätiössä yt-neuvottelut ovat meneillään. Myös myllyhoitoa tarjoava Kalliolan setlementti on Talentian mukaan ilmoittanut vähentävänsä väkeä.

– Kuntien maksusitoumukset ovat vähentyneet niin, että järjestöt leikkaavat henkilöstöstä, Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kertoo.

Hän huomauttaa, että alle 20 työntekijän paikoissa yt-neuvotteluja ei tarvitse käydä. Niistä ei välttämättä tule tietoa ammattiliittoonkaan.

ILMOITUS

– Kehityssuunta on huolestuttava. Päihdehuollon tarve ei ole vähentynyt.

Lamavirheet toistetaan

– Tehdään sama virhe kuin edellisessä lamassa. Kunnat leikkaavat nyt sellaisista palveluista, joista kunnille tulee myöhemmin iso lasku terveydenhoidon puolelta, Ristimäki sanoo.

Kunnat eivät siirrä ostopalveluita itse hoidettaviksi, vaan ne jätetään kokonaan hoitamatta. Ristimäki huomauttaa, että taantuma vielä lisää päihdeongelmia.

Päihdekuntoutuksen laitoshoito on sen verran kallista, ettei yksittäisellä työntekijällä ole siihen varaa. Talentia on esittänyt sosiaali- ja terveysministeriölle, että työeläkelaitokset voisivat osallistua työikäisen päihdekuntoutukseen. Se vaatisi muutoksen lakiin.

– Kun ihminen on vielä työelämässä, satsaus päihdekuntoutukseen kannattaa. Siitä on tutkimusnäyttöä.

Syrjäytymisvaara kasvaa

Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien lisäksi leikkauslistalle ovat joutuneet nuoret, tukea tarvitsevat äidit. Ensi- ja turvakotien liiton rahoitusvaikeudet ovat poliitikkojenkin tiedossa.

– Myös sijaishoitoa tarvitsevat lapset ovat joutuneet säästökohteiksi, Ristimäki kertoo.

– Syrjäytymisvaarassa olevien asema ei parantunut edes nousukauden aikana, hän muistuttaa.