Lehtikuva/ Jussi Nukari

Kerjäämisen kieltäminen turhaa, arvioi EU:n unkarilainen komissaari Lázló Andor torstaina ilmestyneessä Europa-lehdessä.

Uusista jäsenmaista, työllisyydestä, sosiaaliasioista ja osallisuudesta vastaava komissaari ei usko siitä olevan mitään hyötyä, että jäsenmaat kieltäisivät laeilla kerjäämisen kadulla.

– Sillä vain pyyhittäisiin köyhät pois silmistä, Andor sanoo.

Hakola kieltäisi lailla kerjäämisen

Suomen eduskunta keskusteli keskiviikkoiltana kokoomuksen kansanedustaja Juha Hakolan lakialoitteesta, jolla kerjääminen kiellettäisiin. Helsingin pormestari Jussi Pajunen esitti Helsingin Sanomissa torstaina kaupunkien järjestyssääntöjen palauttamista, mikä mahdollistaisi kerjäämisen kieltämisen valtuuston päätöksellä.

Lisäksi sisäministeriössä selvitetään juhannukseen mennessä, voiko kerjäämisen kieltää.

ILMOITUS

Vanhaselta näppärä idea

Pääministeri Matti Vanhasella (kesk.) on näppärämpi ratkaisu Suomen suuriin kaupunkeihin parin vuoden aikana kotiutunutta romanikerjäläisongelmaa vastaan.

Vanhanen vetosi keskiviikkona suomalaisiin, jota nämä lopettaisivat rahan antamisen kerjäläisille. Hänestä kerjäläisongelma ratkeaisi muutamassa viikossa, kun kukaan ei yksinkertaisesti antaisi kerjäläisille rahaa.

Vanhasen mielestä ratkaisu romanien köyhyysongelmaan pitää hakea niissä maissa, joissa on merkittävät romanivähemmistöt,.

– Pitää vaatia, että kyseiset valtiot auttavat näitä ihmisiä, hän sanoi.

Lapset kouluun

Suomessa tiistaina vierailleen Andorinkin mielestä romaneja pitäisi auttaa ensisijaisesti heidän kotimaissaan.

Unkarilaisena Andor tuntee köyhien romanien ongelmat. Unkari on yksi unionin jäsenmaista, joista tuhannet romanit ovat lähteneet muualle Eurooppaan kerjäämään. Muita köyhien romanien kotimaita ovat Bulgaria, Romania, Slovakia ja Tšekki.Suomeen on saapunut etenkin Romanian romaneja.

– Kyse on kansalaisoikeuksista, sosiaalisista oikeuksista ja suvaitsevaisuudesta, hän luettelee vuosisatoja syrjityn vähemmistön tarpeita Europa-lehdessä.

Andorin mielestä tehokkain tapa parantaa romanien tilannetta olisi huolehtia romanilasten koulutuksesta aina esikoulusta korkeakouluun. Nyt monet romanilapset keskeyttävät koulunsa jo ensimmäisillä luokilla. Taustalla ovat Andorin mukaan syrjintä ja romanilasten heikot pohjatiedot yhteiskunnasta.