sirpa koskinen

Tampereella maanantaina järjestetyn Arjen ääni -tapahtuman yksi vetonaula kansanedustajien Minna Sirnön ja Mikko Kuopan ohella oli Ulla-Leena Alppi, joka pyrkii takaisin eduskuntaan runsaan 20 vuoden tauon jälkeen.

– Ajattelin, että jospa tämänikäisen ehdokkuus puhuttelisi, Alppi, 60 v., totesi sateisella Laukontorilla.

Hänestä on loistavaa, että Vasemmistoliitolla on Pirkanmaalla paljon nuoria ehdokkaita.

– Samalla olen kuitenkin tunnistanut täällä sellaisen ilmapiirin, että suuret ikäluokat ovat vetäytymässä. Varsinkin nyt, kun puhutaan uudesta Vasemmistoliitosta, moni iäkkäämpi on tulkinnut asian niin, että heitä ei sitten enää tarvitakaan, Alppi pohtii.

Hän toimi kansanedustajana kolme kautta 1970-80 -luvuilla.

Ensimmäinen kausi alkoi vuonna 1976, kun Kaisu Weckman siirtyi kansanedustajan paikalta kansaneläkelaitoksen johtajaksi. Vuoden 1975 vaaleissa ensimmäisellä varasijalla ollut Alppi peri paikan.

ILMOITUS

Vuoden 1987 vaaleissa hän ei enää asettunut ehdolle.

– Olin silloin 37-vuotias ja minulla oli vahva tunne siitä, että halusin elää tavallisempaa, ihan omaa arkea, Alppi muistelee syitä eduskuntatyön jättämiseen.

Huoli hyvinvoinnista

– Nyt olen saanut elää kylliksi omaa elämää ja kehittyä siinä.

Viime kesänä Alppi muutti takaisin synnyinkaupunkiinsa Tampereelle, jossa moni on vajaa vuoden aikana houkutellut ex-kansanedustajaa palaamaan politiikkaan.

Hän sanoo, että paluu on tuntunut ihanalta, kotiin tulemiselta

– Täällä on ollut lämmin vastaanotto.

Eduskuntatyön jätettyään Alppi on muun muassa ollut mukana lastensuojelutyössä valmentamalla sijaisvanhempia ja olemalla itsekin sijaisäiti.

Eduskuntatyöhön Alppia innostaa tamperelaisten lisäksi huoli hyvinvointivaltion murenemisesta.

Kuoppa miettii vielä

Vasemmistoliiton Pirkanmaan piiritoimikunta käsittelee ehdokasasioita jälleen tiistaina, jolloin Alpin ehdokkuus virallisesti vahvistetaan.

Suurin osa ehdokkaista on jo nimetty. Istuvista kansanedustajista ehdokkuutensa on vahvistanut Minna Sirnö. Mikko Kuoppa ilmoitti jälleen maanantaina, että hän miettii yhä.

Kuoppa aikoo kertoa harkintansa tuloksen ennen eduskunnan lomalle lähtöä.