Jarmo Lintunen

Mitä tehdä, kun työpaikan ihmissuhteet ovat tulehtuneet ja tuntuu, että joku kiusaa työtovereitaan välittämättä mitään seurauksista? Turkulainen asianajaja Markku Salo julkaisi viime syksynä myyntimenestyskirjan Varo narsistia, joka keskittyi narsistiseen luonnehäiriöön parisuhteessa ja avioliitossa.

Vastaava käytös työpaikalla oli niin kuuma aihe, että se piti jättää pois kirjasta. Yksi kustantaja ei uskaltanut julkaista alkuperäistä teosta lainkaan, ja WSOY:n versiosta poistettiin kymmenkunta sivua. Kansan Uutiset sai haltuunsa kirjan puuttuvat sivut.

Raaistuvan työelämän kielteiseksi tuntomerkiksi on viime vuosina noussut työpaikkakiusaaminen. Erimielisyys kuuluu kaikkeen yhteistoimintaan, mutta normaalioloissa eturistiriidat ja näkemyserot sovitellaan neuvotellen ihmisiä kuunnellen.

– Luulen, että ongelma on työpaikoilla aivan yhtä yleinen kuin parisuhteissakin. Suljetut ja hierarkkiset työyhteisöt, kuten puolustuslaitos, ovat hankalia. Minulle on osunut eniten kuntiin ja seurakuntiin liittyviä tapauksia, mutta myös esimerkiksi ammattiliittoihin liittyviä. Löytyy varmasti joka sortin työpaikoista, Salo summaa aineistoaan, jossa on jo yli 300 tapausta.

Nyky-yhteiskunnassa tehokkuus on kaiken edellä. Yritysilmapiiri suosii narsistisia persoonallisuuksia. Markku Salon mukaan ilmiö ei sinänsä ole lisääntynyt. Nykymeno tuo sitä näkyviin, vaikkei itse ongelmaa luokaan. Sillä on oma syntymekanisminsa. Työnantajat ovat erehtyväisiä siinä missä muutkin, ja luonnehäiriöisen palkkaaminen kostautuu aikaa myöten.

Koko juttu työelämää huonontavasta narsismista on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 21.5. Siinä asiaa arvioi myös professori Juha Siltala.