Tampereen sosiaalifoorumi kokoaa jälleen yhteen kirjavan joukon järjestöjä ja ihmisiä keskustelemaan maailman muuttamisesta.

Ohjelmassa on yli 40 kaikille avointa seminaaria, keskustelutilaisuutta, työpajaa ja elokuvaesitystä.

Perjantain listalta löytyy muun muassa sosiaalinen oikeudenmukaisuus, jota pohtii Kelan tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.

Mikä ilmastovastuu -seminaari ja paneelikeskustelu, jossa pohditaan erityisesti kysymystä siitä, mikä olisi Euroopan ja Suomen oikeudenmukainen osuus ilmastokatastrofin torjumisessa.

Aiheesta puhuvat kansanedustajat Leena Rauhala (kd.) ja Mikko Kuoppa (vas.) sekä Polttava Kysymys -kampanjan ohjausryhmän jäsen Hanna Hakko. Puheenjohtajana toimii Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius

ILMOITUS

Lauantaina puhutaan naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta, joka Kuubassa on edennyt harppauksin. Kuuban sateenkaarikansan puolustajaksi on noussut presidentin tytär, CENESEX-keskuksen johtaja Mariela Castro, joka osallistuu sosiaalifoorumin seminaariin. Toinen kuubalaisvieras on Kuuban naisten liiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Carolina Amador. Tilaisuus tulkataan suomeksi.

Kolonialismin paluu

Brasilialainen maattomien maatyöläisten liike kehittää yhdyskunnissaan globaalisti kestävää viljelyn mallia. Samaan aikaan suuryritykset, kuten Stora Enso, hankkivat valtavia maa-alueita puuplantaasejaan varten. Kolonialismin paluusta Etelä-Amerikkaan puhuvat Clarissa Abreu Brasilian Maan ystävistä, Sampo Villanen Maattomien ystävistä, Tord Björk Ruotsin Maan ystävistä ja puheenjohtajana Noora Ojala Suomen Maan ystävistä

Lauantaina puhutaan myös maahanmuuttajista ja siirtolaisuudesta. Pohdittavana on kysymys, miten laki ja viranomaiskäytännöt tekevät laillisen oleskelun ja työnteon hankalaksi ja miten ihmiset sitten arkeaan hallitsevat.

Vastaajina ovat muun muassa tutkija Mervi Leppäkorpi, kansainvälisen työn pappi Árpád Kovács, professori Juha Suoranta ja Vapaa liikkuvuus -verkoston Keiju Oksanen.

Tietoyhteiskunnan lupauksista ja uhkakuvista puhuvat muun muassa kirjallisuuden tutkija Markku Soikkeli ja vertaistuotannon tutkija Juho Lindman.

Gmo:n riskit

Geenitekniikalla muunnettuja kasveja ollaan tuomassa Suomen pelloille ja elintarvikkeisiin. Solubiologi Liisa Kuusipalon luento esittelee tieteellisiä tutkimuksia, jotka kertovat riskeistä luonnolle ja terveydelle.

Sosiaalifoorumin tilaisuudet järjestetään Työväenmuseo Werstaalla ja Vanhalla kirjastotalolla.

Lauantaina Finlaysonin valtaa Mahdollisuuksien tori. Lavalla esiintyvät mm. rock-trubaduuri Kari Peitsamo, jazzin, folkin ja hindustanimusiikin rytmejä sekoittava nepalilainen orkesteri UrJazz sekä leikittävää ja laulettavaa lastenmusiikkia esittävä duo Rytmirumpu.