Suomalaisnuorten poliittinen passiivisuus on työnantajapiirien tukisäätiön harjoittaman lobbaustoiminnan tulosta

Politiikka ei kiinnosta nuoria. Nuoret ovat laiskoja äänestämään. Totta. Jo kymmenen vuotta sitten tehdyn koulusaavutustutkimuksen (CIVED) mukaan suomalaisnuoret olivat 28 maan nuorista kaikkein vähiten kiinnostuneita politiikasta ja arvostivat vähiten esimerkiksi kansalaistoiminnan tärkeyttä.

Suomalaisnuorten poliittinen passiivisuus ei ole mikään vahinko, vaan pitkäjänteisen ja määrätietoisen, mutta samalla hyvin salaisen vaikuttamistyön tulos. Asiaa selvittänyt Jyväskylän yliopiston dosentti Sakari Suutarinen sanoo, että lobbaustyön hoiti Vapaan koulutuksen tukisäätiön -nimellä toiminut organisaatio. Säätiötä on luonnehdittu Suomen teollisuuden keskusliiton (STK) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) todelliseksi taistelu- ja vaikuttamisorganisaatioksi.

Historiaa ja yhteiskuntaoppia Jyväskylän normaalikoulussa opettava Suutarinen ryhtyi penkomaan asiaa tutkailtuaan CIVED-tutkimuksen tuloksia, jotka eivät todellakaan mairitelleet Suomen koululaitosta.

Vapaan koulutuksen tukisäätiön jäljille Suutarinen pääsi vuonna 2004 julkaistun dosentti Jari Leskinen tutkimuksen pohjalta. Sitä ennen säätiöstä ei julkisuudessa ollut puhuttu juuri mitään, vaikka sen toiminta käynnistyi jo 1970-luvun puolivälissä estämään ”mahdollinen vallankumous koululaitoksessa”.

Vapaan koulutuksen tukisäätiö linjasi päämääräkseen vasemmistolaisen opetushallinnon johdon ja sen virkamieskunnan edustaman koulutuspolitiikan vastustamisen. Se perusti tiedusteluverkon opetushallinnon sisälle. Säätiö kirjoitti niin keskustapuolueen kuin muidenkin porvaripuolueiden eduskuntaryhmien ryhmäpuheenvuorot, kun eduskunnassa käsiteltiin koulutuspoliittisia asioita.

Koko juttu työnantajien rahoittamasta säätiöstä ja sen ”saavutuksista” on luettavissa vain 14.5. ilmestyneestä Kansan Uutisten Viikkolehdestä.