Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Eduskunnassa on tänään odotettavissa kiihkeää keskustelua, kun pääministeri antaa ilmoituksensa hallituksen energiaratkaisusta eli kahdesta uudesta ydinvoimalasta ja niin sanotusta risupaketista, joka sisältää panostusta tuulivoimaan ja bioenergiaan.

Keskusteluun tuo oman värinsä se, että porvarihallituksessa mukana oleva Vihreät vastustaa hallituksen esitystä uusista ydinvoimaloista ja äänesti hallituksessa niitä vastaan. Puolue oli hallituksessa myös edellisen ydinvoimalapäätöksen aikaan 2002, mutta erosi ydinvoimapäätöksen vuoksi.

Nyt Vihreät pysyy hallituksessa, jota pidetään Suomen historia ydinvoimamyönteisimpänä, ja on siksi saanut rankkaakin arvostelua kannattajiltaan.

Ydinvoimaa ja Kreikkaa

Keskustelu käydään kahdessa erässä. Pääministerin ilmoitusta seuraavan keskustelun jälkeen käsitellään nippu kansanedustajien tekemiä lisätalousarvioaloitteita, jotka liittyvät Kreikalle myönnettäviin 1,6 miljardin euron lainoihin. Illalla palataan ydinvoimaan, kun puhutaan Teollisuuden Voimalle ja Fennovoimalle esitetyistä ydinvoimalaluvista sekä Posivalle esitetystä ydinvoimajätteen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta.

Istunto alkaa pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) puheenvuoroilla ja kaikkien eduskuntaryhmien kymmenminuuttisilla ryhmäpuheenvuoroilla. Niiden jälkeen käydään debatti, jossa kansanedustajat saavat minuutin puheenvuoroja.

Keskiviikkona aloitetaan kello 10. Silloin eduskunta päättää Kreikan lainapakettia koskevasta lisätalousarviosta valtiovarainvaliokunnan mietinnön perusteella.

Istuntoa voi seurata YLE1:ssä kello 16.55 asti ja sen jälkeen verkkohähetyksenä, www.eduskunta.fi/verkkolahetys sekä areena.yle.fi . Myös keskiviikon istuntoa voi seurata verkossa.