Lehtikuva/ SASCHA SCHUERMANN

Kristillisdemokraattien romahdus Nordrhein-Westfalenissa pakottaa Merkelin hallituksen neuvotteluihin opposition kanssa. Vasemmistopuolue Linke nousi vaa’ankieleksi maapäiville.

Suurpuolueet CDU ja SPD menettivät kannattajia sunnuntaisissa Nordrhein-Westfalenin osavaltiovaaleissa. Kristillisdemokraattien tulos oli huonoin puolueen historiassa ja sosiaalidemokraattien heikoin 50 vuoteen.

Viisi vuotta sitten osavaltiohallituksen johtoon noussut CDU menetti äänistään kymmenen prosenttiyksikköä. Osavaltiota aikaisemmin 39 vuotta (1966–2005) hallinnut SPD juhli tappiollista tulosta voittona, saatiinhan porvarihallitus kaadetuksi.

Vaalien tulos on piinallinen myös vapaille demokraateille (FDP). Tulokseksi jäi vajaat puolet viime syksyn liittopäivävaalien äänimäärästä osavaltiossa.

Vihreät liki kaksinkertaistivat kannatuksensa edellisiin vaaleihin verrattuna.

Vasemmistopuolue Die Linken nousu maapäiville merkitsee viiden parlamenttipuolueen systeemin vakiintumista. Linke on mukana 13:ssa osavaltioparlamentissa kaikkiaan 16:sta. Ensi vuonna on kahdet maapäivävaalit, joissa Linke pyrkii läpimurtoon. Baijerissa se jäi viime vuonna nipin napin viiden prosentin äänikynnyksen alapuolelle.

ILMOITUS

Merkelin hallitus huojuu

Tyytymättömyys liittohallitusta kohtaan ja Kreikalle annettavan lainan vastustus eivät vaalitutkijoiden mukaan ratkaisseet vaalien tulosta, kuten ennalta oli arvioitu.

Sen sijaan yli puolet äänestäjistä piti tärkeimpinä tekijöinä koulutuksen ja terveydenhuollon ongelmia, joista Nordrhein-Westfalenin hallitus on vastuussa. CDU:n kannatusta söivät myös kyseenalaiset keinot, joilla puolue hankki rahoitusta.

Porvarihallituksen kaatuminen Nordrhein-Westfalenissa vie Angela Merkelin hallitukselta enemmistön osavaltioiden edustajista koostuvassa liittoneuvostossa. Hallitus joutuu neuvottelemaan opposition kanssa muun muassa valmisteilla olevista verotusta, terveydenhuoltoa ja ydinvoimaloiden käyttöajan pidentämistä koskevista esityksistä saadakseen ne läpi.

Synkkiä pilviä on leviämässä myös CDU:n sisältä, sillä viime viikon lopulla kristillisdemokraattiset osavaltiopääministerit hioivat yhteistä linjaa verotusta ja terveydenhuoltoa koskevissa ratkaisuissa. Useat heistä vastustavat tiukasti päätöksiä, jotka lisäävät osavaltioiden ja kuntien taloudellista kuormaa.

Ei selvää hallitusvaihtoehtoa

CDU ja SPD päätyivät liki tasatulokseen: äänistä 34,6 ja 34,5 prosenttia ja paikkoja molemmille 67. Vihreiden 12,1 prosenttia ja 23 paikkaa eivät riitä yhdessä SPD:n kanssa enemmistöön 181-jäsenisillä maapäivillä. FDP lienee tuloksellaan (6,7 %, 13 paikkaa) hallituskaavailujen ulkopuolella.

Sen enempää sosiaalidemokraatit kuin vihreätkään eivät ole sulkeneet pois hallitusyhteistyötä Linken (5,6 %, 11 paikkaa) kanssa, mutta ovat epäilleet sen kypsyyttä hallitustyöhön. Linke puolestaan on ilmaissut valmiutensa neuvotteluihin.

Kristillisdemokraateille parin kolmen viime vuoden osavaltiovaalit ovat olleet tappiollisia. Siitä huolimatta puolue on, joko porvariyhteistyöllä tai demarien tai vihreiden tuella, kyennyt säilyttämään pääministerinpaikat. Samaa CDU yrittänee Nordrhein-Westfalenissa, saihan se 6 200 ääntä enemmän kuin SPD.

Sosiaalidemokraattien keskuudesta on jo noussut niin sanotusta suuresta koalitiosta varoittavia sormia Sellainen on tällä hetkellä kolmessa itäisessä osavaltiossa.