Pertti Oksman

Vantaan kaupungin monikulttuurisuusasioiden koordinaattori Hannele Lautiola vieraili Vantaan Vasemmistoliiton yleisötilaisuudessa Puistokulmassa vappuviikolla. Aihe on Vantaalla tärkeä, sillä 9,2 prosenttia vantaalaisista on maahanmuuttajataustaisia.

Vasemmistoliiton Vantaan valtuustoryhmän puheenjohtaja Kati Tyystjärvi kertoi tilaisuudessa Vasemmistoliiton puoluevaltuuston tuoreesta maahanmuuttajapoliittisesta toimenpideohjelmasta.

– Maahanmuuttopolitiikka on valtiollista toimintaa, jolla säädellään tai ollaan säätelemättä sitä, kuka saa muuttaa Suomeen ja minkäkin syyn vuoksi. Suomella on velvollisuutensa muun muassa kansainvälisten ihmisoikeussopimuksien vuoksi. Maahanmuuttajapolitiikkaa taas tehdään pitkälti kunnissa, joissa maahanmuuttajat asuvat ja joissa heidän peruspalvelunsa järjestetään kuten muillekin kuntalaisille.

Nollalinja rasismiin

Hannele Lautiola kertoi, että Vantaalla maahanmuuttajien kotouttamisohjelma on kirjattu vuonna 2009 hyväksyttyyn monikulttuurisuusohjelmaan.

– Monikulttuurisuus on luonnollinen osa vantaalaisuutta jo senkin takia, että Vantaa on lentokenttäkaupunki. Pyrimme siihen, että Vantaa on meidän kaikkien yhteinen kaupunki. Maahanmuuttajien kielikoulutus on välttämätöntä, koska heidän ei juuri muuten ole mahdollista toimia suomalaisilla työmarkkinoilla. Tämä ei voi olla yksin kunnan asia, vaan valtion pitäisi hoitaa nämä asiat kuntoon myös taloudellisesti, Lautiola sanoi.

ILMOITUS

Teemasta syntyi vilkas keskustelu, jossa puitiin niin rasismin määrittelyä, tapojen erilaisuutta, monikulttuurisuuden välttämättömyyttä, kantaväestön ja maahanmuuttajataustaisten suhteita työpaikoilla sekä maahanmuuton säätelyä.

Kati Tyystjärvi ilmoittautui rasismin suhteen täysin nollalinjalaiseksi.

– En hyväksy minkäänlaista syrjintää erilaisten taustojen vuoksi. Olemme kaikki ihmisiä. Olen iloinen, että Vasemmistoliiton Uudenmaan piirijärjestö otti aiheeseen kantaa kevätpiirikokouksessa ja ehdotti konkreettisia syrjinnänvastaisia toimenpiteitä kunnissa.

Kommentit