Etelä-Savossa vappupuheita pitänyt Vasemmistoliiton kunnallissihteeri Aulis Ruuth piti kiivailua maahanmuutosta turhana. Maahanmuuton ei pitäisi olla suomalaisillekaan kovin outo asia olla, koska valtioiden rajojen yli tapahtuvaa muuttoliikettä on ollut ainakin 1200-luvulta lähtien.

– Mutta myös suomalaiset ovat itse menneet sankoin joukoin muihin maihin. Eräiden tutkimusten mukaan Suomesta on lähtenyt maailmalle 1860-luvun jälkeen yli miljoona suomalaista leveämpää leipää etsimään. Toki täältä on paettu myös turvapaikkaa etsimään, mutta pääasiallinen muuton syy on ollut työn ja parempien elinmahdollisuuksien haku. Nyt Suomessa on noin 200 000 ulkomaalaistaustaista ihmistä, mikä on 3.5 % väestöstä. Määrä on Länsi-Euroopan vähäisin. Tämä joukko ei aiheuta merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia, Ruuth sanoi.

Rajoituksia tärkeämpää on hänestä miettiä sitä, miten maahanmuuttoon liittyviä käytännön kysymyksiä voidaan hoitaa ja mahdollisia ongelmia ratkoa.

– Maahanmuuttajien ongelmat eivät oleellisesti poikkea muidenkaan huolista. Työ ja toimeentulo, kielen opiskelu, lasten koulunkäynti ja asuntoasiat ovat heilläkin keskeisimmät huolenaiheet. Tietysti myös kulttuurimuutoksen kautta tulee omat ongelmansa, mutta eivät nekään ole ylivoimaisia.

– Meidän vasemmistolaisten on syytä muistaa ja kertoa muillekin, että työväenliike on alusta alkaen ollut kansainvälistä liikettä, jolle solidaarisuus on tärkeä periaate. Yksi perusoppimme on, että suomalaisen työntekijän uhka ei ole ulkomainen työntekijä. Todelliset uhat löytyvät edelleen pankkien ja yritysten pääkonttoreista sekä suuromistajista, Aulis Ruuth korosti.