Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Vasemmisto lisäsi sävyjä tuttuihin punaiseen ja vihreään.

Tänään 20 vuotta täyttävä Vasemmistoliitto aloitti synttäreidensä vieton muuttumalla vasemmistoksi. Puolue julkisti aamulla uuden graafisen ilmeensä ja muutokseen liittyy myös se, että esiintyy jatkossa julkisuudessa nimellä vasemmisto. Virallisena nimenä säilyy kuitenkin Vasemmistoliitto.

– Puolueena haluamme käyttää nimeä, joka on kansan suussa, vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki perusteli muutosta tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Hän sanoo kuulostelleensa, mitä nimeä ihmiset käyttävät puolueesta puhuessaan.

– Vasemmistoa.

Nimeä ei kuitenkaan muutettu puheenjohtajan arkihuomioiden pohjalta. Nimen tiivistämisestä on käyty laajaa keskustelua puolueen piirissä.

Lisäksi nimi linkittää hänen mukaansa Vasemmistoliiton eurooppalaisiin sisarpuolueisiin, kuten Saksan Die Linkeen (vasen), sekä Euroopan Vasemmistopuolueeseen, jonka jäsen se on.

ILMOITUS

Se, että suomalaisessa kielenkäytössä vasemmistoon luetaan yleensä myös sosiaalidemokraatit ja joukko pienpuolueita, ei ole Arhinmäen mielestä ongelma.

– Katsotaan, miten tämä muokkaa poliittista kielenkäyttöä, hän sanoi.

Vasemmistolaista rikkautta

Puolueen nimeä seuraa tunnuslause Rikkautta, jolla on arvoa.

– Se avaa sitä, mitä puolue on. Meille rikkaus tarkoittaa vapaa-aikaa, aikaa lapsille, turvattua toimeentuloa, puhdasta ympäristöä, kotia, turvallisuutta Siksi olemme halunneet ottaa sen vasemmiston allekirjoitukseksi, Arhinmäki sanoi ja totesi, että rikkaudesta kysyttäessä suomalaisten mieleen ei tule hyvä palkka tai suuri omaisuus.

Hänen mukaansa se haluttiin myös jättää auki niin, että jokaiselle jää tilaa omille mielleyhtymilleen.

Arhinmäki myös muistutti siitä, että nyt on uudistettu ulkoista olemusta.

– Se on osa kokonaisuudistusta, joka jatkuu poliittisen toimintaohjelman uudistamisella.

Puoluehallitus julkistaa siitä esityksensä 5. toukokuuta ja uusi ohjelma hyväksytään kesäkuussa puoluekokouksessa. Sitä on valmisteltu monissa työryhmissä ja jäsenistön kokoontumisissa ympäri maan.

– Jos puolue on täytekakku, niin tämä on sen kuorrutus, puoluesihteeri Sirpa Puhakka maalaili.

Punaista ja vihreää

Puolueen uusi logo muodostuu punaisen ja vihreän eri sävyistä koostuvista raidoista. Puhakka arvioi, että punaisen ja vihreän eri sävyt heijastavat pitkälti puolueen kannattajien ja jäsenten ajatuksia.

Vasemmistoliiton perustavassa kokouksessa Helsingin jäähallissa huhtikuussa 1990 Ydin-lehden toimittajana paikalla ollut Puhakka kertoo, että kokous oli hänelle suuri innoittaja.

– Innostuin vahvasti Vasemmistoliiton moniarvoisuudesta ja avoimesta kutsusta kaikille, hän sanoo.

– Tällä tiellä olemme yhä.

Nyt julkistettu graafinen asu ja tunnuslause ovat käytössä myös ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Roiskeita duunarihengessä

Tiedotustilaisuudessa Arhinmäeltä kysyttiin, mitä puolueen julisteissa oleva musteläiskä tuo hänen mieleensä.

– Tarkoitatko maalinroiskeita? Minusta ne tuovat kaksi erilaista pintaa yhteen ronskissa duunarihengessä, Arhinmäki analysoi.

– Oleellista julisteessa on logo. Se on raikas ja eteenpäin suuntautuva.

Puhakka totesi roiskeita voivan mieltää vaikkapa Islannin tulivuorenpurkaukseksi. Sen ehdotettiin esittävän myös Ukrainan parlamentin kokousta.

Vasemmisto jatkaa 20-vuotisjuhliaan 28.4. kello 15 vastaanotolla ravintola Kaisaniemessä Helsingissä. Sitä seuraa juhlapäivällinen kello 18 ja kello 20 alkaa kaikille avoin kansanjuhla samassa paikassa.