Lehtikuva/ Jussi Nukari

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman puheet työpaikat vievistä maahanmuuttajista tyrmistyttivät myös demareita.

Työperäisen maahanmuuton lisääminen ei ole ajankohtaista, sanoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma lauantaina Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

”Jos tänne otetaan suuri joukko ihmisiä ulkopuolelta samaan aikaan kun työttömyys on huippukorkea, se vie töitä suomalaisilta, tekee heistä työttömiä. Se johtaa lisääntyvään rasismiin.”

Uudenmaan sosialidemokraattien piirikokouksessa Heinäluoma täsmensi Uutispäivä Demarin mukaan pelkäävänsä halvan työvoiman houkuttelun synnyttävän Suomeen A- ja B-luokan työmarkkinat ja lisäävän harmaata taloutta.

”SDP:llä sekava linja”

Yhtä kaikki, Heinäluoman lausuntoa arvosteltiin poikkeuksellisen jyrkästi koko viikonloppu myös sosiaalidemokraattien taholta. SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari kirjoitti blogissaan Heinäluoman olevan väärässä ja totesi SDP:n puoluekokouksen oleva paljon vartijana:

”Joko kenttäväki antaa siimaa maahanmuuttovastaisille pyrkimyksille tai kirkastaa SDP:n sekavaa linjaa.”

ILMOITUS

”Heinäluoman kannattaisi selvittää esimerkiksi kuinka paljon Helsingissä on jo maahanmuuttajien luomaa uutta yrittäjyyttä. Kainuu puolestaan ei enää selviäisi ilman maahanmuuttajataustaisia lääkäreitä. Tieto ei lisää rasismia, ja poliitikkojen moraalinen velvollisuus on faktojen kautta lisätä ihmisten tietoisuutta myös monimutkaisissa maahanmuuttoasioissa eikä ruokkia ennakkoluuloja”, Jaakonsaari kirjoitti.

”Veteen piirretty viiva”

”Väestön ikääntyminen ja huoltosuhteen muutos vaatii työperäistä maahanmuuttoa. Olisi lyhytnäköistä rajoittaa sitä tämänhetkisen taantuman varjolla”, totesi Demarinuorten varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen. Hän varoitti, ettei niin sanottujen maahanmuuttokriitikoiden pidä antaa hallita keskustelua.

Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov korosti sunnuntaina puolueiden olevan monessa asiassa suunnannäyttäjiä ja allekirjoittaneen rasismin vastaisen sopimuksen.

– Maahanmuuttokritiikin ja rasismilla flirttailun välinen ero on usein vain veteen piirretty viiva. Olisi parempi keskittyä ongelmien ratkaisuun kuin niillä pelotteluun, Filatov sanoi Uudenmaan Demarinaisten piirikokouksessa.

Maahanmuuttaja vetäytyi ehdokkuudesta

Nurmijärveläinen demarivaltuutettu Ana María Gutiérrez Sorainen tulistui jo aiemmin SDP:n ulkomaalaislinjauksista niin, että kieltäytyi lähtemästä eduskuntaehdokkaaksi. Lauantaina hän kirjoitti blogissaan Heinäluoman keksineen SDP:n johtoportaan auktoriteetilla ”vahvistaa oikeaksi se kansan synkkien rivien mantran, jonka mukaan maahan päästettävät ulkomaalaiset vievät työt suomalaisilta.”

”Heinäluoma jatkaa ikävällä tavalla sitä kantasuomalaisten ja ulkomaalaisten työntekijöiden vastakkainasettelua, jonka puheenjohtaja Jutta Urpilainen aloitti, kirjoitti Gutiérrez Sorainen.