Maahanmuuttokritiikin ja rasismilla flirttailun välinen ero on usein vain veteen piirretty viiva. Olisi parempi keskittyä ongelmien ratkaisuun kuin niillä pelotteluun.

Näin ohjeisti keskustelua eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov sunnuntaina. Osoite jäi hieman epäselväksi, mutta se saattoi suuntautua Filatovin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta talvella syrjäyttäneelle Eero Heinäluomalle, joka kohautti kannanotollaan lauantaina. Heinäluoma varoitti Hufvudstadsbladetin haastattelussa houkuttelemasta Suomeen maahanmuuttajia työn perässä, koska omiakin työttömiä riittää.

Heinäluoman lausunnon tulkittiin olevan SDP:n uusin avaus kohti kovempaa linjaa maahanmuuttoasioissa. Moni demarikin irtisanoutui kannanotosta ja kehuja tuli vain perussuomalaisten Timo Soinilta, joka pääsi taas tulkitsemaan SDP:n tulleen linjalleen.

Eero Heinäluoma itse katsoo vain varoittaneensa rasismin noususta. Hänen puheensa työpaikat vievistä ulkomaalaisista ovat kuitenkin kuin yleismaailmallisesta oikeistopopulistin käsikirjasta.

Kaksien työmarkkinoiden syntyminen ei enää ole vain riski, vaan todellisuutta etenkin rakennusalalla. On kuitenkin ongelmallista, jos työväenliikkeestäkin aletaan syyllistää parempaa elämää hakevia vierastyöläisiä, kun ongelma on valvonnan puute ja työläisten hyväksikäyttö velvoitteensa laiminlyövissä vilunkifirmoissa.

Poliitikkojen moraalinen velvollisuus on faktojen kautta lisätä ihmisten tietoisuutta myös monimutkaisissa maahanmuuttoasioissa eikä ruokkia ennakkoluuloja, opasti SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari lauantaina. Tähän on helppo yhtyä.