Vasemmistoliiton kansanedustaja Minna Sirnö ja Vasemmistoliiton sateenkaarirakastajat -toimintaryhmän (Vasara) puheenjohtaja Minna Minkkinen vaativat peruuttamaan gambialaisen homomiehen käännyttämisen Suomesta.

Gambialainen Jawara (nimi muutettu) on hakenut turvapaikkaa Suomesta kahdesti. Gambiassa miestä uhkaa jopa 14 vuoden vankeustuomio, koska homoseksuaalisuus tulkitaan luonnonvastaiseksi sukupuoliyhteydeksi.

Sirnö ja Minkkinen toteavat, että Maahanmuuttoviraston päätös käännyttää Jawara loukkaa Suomen perustuslakia sekä yhdenvertaisuuslakia asettaessaan homoseksuaalisen turvapaikan hakijan eriarvoiseen asemaan heteroseksuaalisen hakijan kanssa.

– On uskomatonta, että gambialaismies joutuu maahanmuuttovirastolle todistelemaan homouttaan. Joutuvatko heterot turvapaikanhakijat todistelemaan heteroutaan? Epäilen. Gambialaismiestä on jo rangaistu viemällä häneltä puoliso, perhe ja yhteisö. Miksi häneltä pitäisi vielä suomalaisviranomaisen päätöksellä riistää vapaus?, kysyy Minkkinen.

Gambialaismiehen elinkumppani on jo vangittuna homoseksuaalisuutensa vuoksi Gambiassa. Kotimaassaan hän on jo ollut vainoamisen kohde sukupuolisen suuntautuneisuutensa vuoksi.

Tämän tiedon viimeistään olisi pitänyt estää Maahanmuuttovirastoa tekemästä käännytyspäätöstä, Sirnö ja Minkkinen toteavat. Suomea sitovat kansainväliset ihmisoikeussopimukset, joiden mukaan turvapaikkaa hakevaa ihmistä ei voi käännyttää, jos hän mielipiteen, uskonnon, sukupuolen tai sukupuolisen suuntautumisen mukaan on vaarassa joutua vainotuksi.

Se, että turvapaikkaa hakenut gambialaismies tunnusti hakemusprosessin yhteydessä olevansa homoseksuaali, johtaa jo sellaisenaan hänen vangitsemiseensa Gambiassa, sanoo Sirnö.