Jarmo Lintunen

Lakonmurtajien värvääminen on työntekijän oikeuksien halveksimista, sanoo Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Pienipalkkaisten työntekijöiden lakko-oikeutta murennetaan häikäilemättömästi työnantajien toimesta, väittää Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Hän sanoo työnantajien yrittävän murtaa palvelualojen laillista lakkoa ulkopuolisella työvoimalla samaan aikaan kun he ovat julkisuudessa huolissaan työelämän pelisäännöistä.

– Lentokentältä tulleiden viestien mukaan turvatarkastuksia ylläpitävä Finavia on luvannut työntekijöilleen 80 euron bonuksen, jos he tulevat lakon aikana töihin. Myös tavaratalo Stockmann on Palvelualojen ammattiliiton mukaan yrittänyt pakottaa työntekijöitään lakon alaisiin töihin ja värvännyt ulkopuolista työvoimaa lakon ajaksi, Arhinmäki toteaa.

Hän muistuttaa, että vain viikko sitten Stockmann Oyj maksoi osakkeenomistajilleen osinkoja ja jakoi avainhenkilöilleen optio-oikeuksia.

– Työntekijöiden asemaa ja palkkaa ei haluta parantaa, jotta rahaa jäisi enemmän osakkaille.

Ilmoitusaikaa käytetään väärin

Arhinmäki korostaa, että lakko-oikeus on luovuttamaton perusoikeus, jota myös työnantajien tulisi kunnioittaa.

– Laillisen lakon ilmoitusaikaa tulisi merkittävästi lyhentää nykyisestä kahdesta viikosta ja ulkopuolinen työvoima pitäisi lakon aikana kieltää. Nykytilanteessa työnantajat käyttävät kahden viikon ilmoitusaikaa lakon rikkomiseen ja ulkopuolisen työvoiman värväämiseen sovun rakentamisen sijaan, Arhinmäki linjaa.