Lehtikuva/ DENIS SINYAKOV

Presidentti Bakijev osti bensiiniä halvalla Venäjältä ja myi sen kalliilla Venäjän tukikohdalle Kirgisiassa. Amerikkalaistukikohtaan hän myi sitä muuten vain kalliilla.

Noustuaan valtaan Askar Akajevin kaataneessa tulppaanikumouksessa 2005 Kurmanbek Bakijev lupasi kitkeä pois korruption ja nepotismin.

Presidenttinä Bakijev osoittautui edeltäjäänsäkin pahemmaksi. Hänen hallintonsa kävi vuosien myötä yhä kovaotteisemmaksi. Esimerkiksi viime vuonna kuolivat epämääräisissä oloissa tunnettu kriittinen toimittaja Gennadi Pavljuk ja oppositioon siirtynyt Bakijevin entinen kansliapäällikkö Medet Sardykulov.

Eniten kansassa herätti raivoa Bakijevin suvun suosiminen. Sekä Bakijevin kolme veljeä että hänen poikansa Maksim ja Marat saivat huipputehtäviä.

Veljistä vihatuin Zhanybek Bakijev oli tiedustelupalvelun johtaja. Zhanybek on myöntänyt määränneensä tarkka-ampujat ampumaan kohti mielenosoittajia viime viikon verilöylyssä.

Mutta kaikkein vihatuin on 32-vuotias Maksim Bakijev, josta presidentin arveltiin kaavailevan seuraajaansa. Hän johti sekä valtion kehitysrahastoa että monia suvun omia bisneksiä.

ILMOITUS

Yksinoikeus bensiinitoimituksiin

Yhdysvaltain käytössä on joulukuussa 2001 lähtien ollut osa Bishkekin kansainvälisestä lentokentästä nimellä Manasin tukikohta. Tästä ei aluksi maksettu vuokraa, vaan siviili-ilmailun mukaisia nousu- ja laskeutumismaksuja. Rahat menivät Askar Akajevin sisäpiirin hallitsemalle elimelle.

Valtaan noustuaan Bakijev lupasi, että vast’edes tukikohtamaksut eivät mene henkilökohtaiseen hyötymiseen. Toisin kävi, mutta ainakin Bakijev sai korotettua maksuja, ensin 2006 kahdesta miljoonasta dollarista 17 miljoonaan ja viime vuonna 60 miljoonaan.

Itse vuokraa tärkeämpi oli kuitenkin Minacorp-yhtiön yksinoikeus toimittaa lentobensiiniä Manasin tukikohtaan. Sopimuksen arvo on yli 200 miljoonaa vuodessa. Minacorpin uskotaan olevan Bakijevin suvun kontrolloima.

Vastaava, 80 miljoonan arvoinen sopimus, on myös Venäjän vuokraaman Kantin lentotukikohdan bensiinihuollosta. Venäjää ärsytti erityisesti se, että Bakijevin perhe osti bensiinin Venäjältä ”lähiulkomaille” subventoidulla hinnalla, mutta myi sen kovalla hinnalla Kantiin.

Sopimuksia tutkitaan Yhdysvaltain kongressissa

Yhdysvaltain edustajainhuoneen valiokunta, joka tutkii huoltosopimuksia Afganistanissa, alkoi tällä viikolla tutkia myös Manasin huoltoa.

Minacorp toimii Afganistanin Bagramin tukikohtaan bensiiniä toimittavan, Lontooseen rekisteröidyn Red Star Enterprises -yhtiön alihankkijana. Sekä Akajevin että Bakijevien linkkinä Red Stariin näyttää toimineen Yhdysvaltain entinen Kirgisian-sotilasattasea Charles ”Chuck” Squires.

Maksim Bakijev on ilmeisesti nykyään Minacorpin pääomistaja. Kirgisian uusi hallitus valmistelee syytteitä häntä vastaan. Huhujen mukaan Maksim olisi paennut Yhdysvaltoihin.

Lisää Kirgisian vallanvaihdoksesta perjantaina 16. huhtikuuta ilmestyvässä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!