Vapaa liikkuvuus -verkoston mielestä Helsingin kaupungin tulisi osoittaa alue, jonne romanit voivat leiriytyä luvallisesti ja maksutta.

Vain kolme valtuustoryhmää tukee Vapaa liikkuvuus -verkoston esitystä, jonka mukaan kaupungin tulee tukea sosiaalikeskus Sataman tekemää vapaaehtoistyötä hankkimalla Kyläsaaressa sijaitsevan sosiaalikeskus Sataman pihalle vessat.

Verkoston edustajat kertoivat torstaina vastauksista, joita se sai Helsingin valtuustoryhmille romanisiirtolaisten elinoloista osoittamaansa kyselyyn.

Kyseiset ryhmät – Vasemmistoliitto, SKP ja vihreät – vastustavat lisäksi mahdollisesti muualle kaupunkitilaan syntyvien romanileirien purkamista. RKP:n ryhmä ilmoittaa olevansa valmis harkitsemaan saniteettitilojen hankintaa.

Vapaa liikkuvuus -verkoston mielestä kaupungin tulisi osoittaa alue, jonne romanit voivat leiriytyä luvallisesti ja maksutta ja jossa heille tarjotaan sähkö, vesi ja saniteettitilat.

Mikäli kaupunki ei näin toimi, tulisi kaupungin verkoston mielestä tukea sen tekemää vapaaehtoistyötä hankkimalla sosiaalikeskus Sataman alueelle vessat ja olla hajottamatta yhtäkään romanien perustamaa leiriä.

ILMOITUS

Penseimmin romanien tukemiseen suhtautuvat kokoomus ja Perussuomalaiset. Ne eivät kannata minkäänlaisia tukitoimia ja suhtautuvat kielteisesti kaikkiin verkoston esityksiin. Sosiaalidemokraatit kieltäytyvät ottamasta kantaa. Keskusta ja kristillisdemokraatit eivät vastanneet kyselyyn.

Pihalla 40 romanin yhdyskunta

Vapaa liikkuvuus -verkoston ylläpitämän sosiaalikeskus Sataman pihan asuntovaunuissa asuu tällä hetkellä nelisenkymmentä Romanian romania. Lasten määrää ei verkosto romanien pyynnöstä kerro, mutta tiettävästi heitä on kymmenkunta.

Verkosto tarjoaa heidän käyttöönsä talossa olevat suihkun ja kaksi vessaa.

Helsingin sosiaaliviraston väkeä ja poliisi kävi pääsiäisen alla Satamassa. Verkoston mukaan romaneita uhattiin lasten huostaanotolla elleivät nämä muuta Rastilan leirintäalueelle tai poistu maasta. Sosiaalivirasto kielsi uhkailua tapahtuneen.

Sosiaaliviranomaiset ovat käyneet paikalla viimeksi keskiviikkona. Verkoston Katja Tuomisen mukaan romanit ovat edelleen siinä uskossa, että viranomaiset ovat uhanneet ottaa heidän lapsensa huostaan.

Poishäätäminen ei ole ratkaisu

Tuominen korostaa verkoston haluavan herättää keskustelua Suomeen tulevien romanien kohtelusta, koska ”jossain hallinnossa näyttää vallitsevan ajatus siitä, että mikäli ihmisten arki tehdään mahdollisimman hankalaksi, he kyllä poistuisivat”.

– Ajatus on täysin epärealistinen, ja siksi me haluamme herättää keskustelua siitä, millä tavalla ja millaisissa oloissa romanit voivat Helsingissä oleskella. Tämän vuoksi kaupungilta odotetaan kestäviä ratkaisuja, eikä sen tule lähteä tekemään jo valmiiksi alistettujen ihmisten asemaa entistä hankalammaksi.

Romanit ovat Tuomisen mukaan täällä, koska he pystyvät täällä tarjoamaan lapsilleen paremmat olosuhteet kuin Romaniassa. Siksi tulee poishäätämisen sijasta miettiä erilaisia mahdollisuuksia parantaa heidän tilannettaan, jos sitä ei nyt pidetä hyväksyttävänä.

– Verkoston viesti kaupungille on se, että jos kaupunki ei romaneita auta, niin sen tulisi edes jättää nämä rauhaan, Tuominen sanoo.

Vasemmistoliitto vaatii kestävää ratkaisua

Vasemmistoliitto katsoo, että romanikerjäläisten asiaan on saatava kestävä ratkaisu. Valtuustoryhmä on jättänyt valtuustoaloitteen siitä, että Helsingin sosiaalivirasto perustaisi moniammatillisen työryhmän ratkaisemaan romanikysymystä.

Aloitteen mukaan työryhmään tulee kutsua viranomaisedustajien lisäksi edustus merkittävimmistä valtakunnallisista ihmisoikeusjärjestöistä, Vapaa liikkuvuus -verkostosta ja muista asiaa tuntevista virallisista ja epävirallisista järjestöistä.

Vasemmistoliiton valtuutettu Kati Peltolan mukaan pikaisimmin tarvitaan Sataman pihalle wc:t romanien käyttöön, mutta hän pitää järkevänä sitäkin, että sosiaalivirasto yrittää ohjata romaneita Rastilan leirintäalueelle. Kaupungin tulisi hänen mielestään myös osoittaa näille jostain muualta paikka, jossa tehdä ruokaa ja jossa on peseytymismahdollisuudet.