Skanska Oy:n työntekijät järjestävät perjantaina 16. huhtikuuta iltapäivän kestävän valtakunnallisen työnseisauksen vastalauseena työnantajan suomalaiseen työvoimaan kohdistamalle mollaukselle.

Työntekijöiden mukaan työnantajat ovat leimanneet suomalaiset rakentajat ammattitaidottomiksi. Lisäksi kaikki suurimmat rakennustyönantajat pitävät suomalaisia työntekijöitä liian kalliina, vaikka työehtosopimukset on yhdessä solmittu.

Uudellamaalla on tällä hetkellä melkein kaksituhatta ammattirakentajaa Rakennusliiton työttömyyskassalla. Talonrakennusalalla on aluehallintoviraston tilastojen mukaan melkein neljätuhatta työtöntä.

Työntekijöiden mukaan Skanska on ryhtynyt suosimaan virolaisia yrityksiä, vaikka ne ovat jatkuvasti joutuneet kiinni palkkaehtojen laiminlyönnistä. Kotimaiset ammattirakentajat eivät enää kelpaa suurien yritysten työmaille suoraan töihin, koska heille pitäisi maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Myöskään suomalaiset aliurakoitsijat eivät enää saa töitä.

– Tämä on valitettavasti vallitseva käytäntö suurimmalla osalla pääkaupunkiseudun työmaista ja tämä laajenee. Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta on lähinnä muotoseikka.

ILMOITUS

– Helpoin kohta siinä on kirjoittaa ruutupaperille noudatettava työehtosopimus. Usein virolaiset, puolalaiset ja muun maalaiset yritykset eivät tiedä edes, mitä se tarkoittaa. Työn tilaaja neuvoo auliisti, että tällainen muotoseikka kuin keskeiset työsuhteen ehdot tai noudatettava työehtosopimus pitäisi saada paperille, kertoo Rakennusliiton Uudenmaan aluesihteeri Vilppu Oikarinen.

Skanskan arvot mätänivät käsiin

Skanskan työntekijöiden mitta täyttyi, kun yhtiön toimitusjohtaja Juha Hetemäki vähätteli suomalaisten rakentajien ammattitaitoa perustellessaan virolaisen työvoiman tuomista yhtiön työmaalle Rovaniemelle.

– Se oli loukkaus meitä kohtaan. Lyönti meni vyön alle ja reilusti. Skanskassa on ollut keskimääräistä parempi henki ja hienot arvot, joista työntekijät ja luottamusmiehet ovat pitäneet kiinni, mutta kyllä ne nyt mätänivät käsiin, sanoo Skanskan Keski-Suomen alueen pääluottamusmies Hannu Glad.

Skanskassa on Gladin mukaan korostettu aikaisemmin sitä, että koko henkilöstö on yhteisessä veneessä, mutta nyt puheilta on pudonnut pohja.

– Kyllä tämä oli nyt semmoinen niitti, että asenne ja suhtautuminen ylempään johtoon muuttui kerralla. Meille on valehdeltu päin naamaa ja puhuttu kaikkea paskaa, tuohtunut Glad toteaa.

Keski-Suomen alueen skanskalaiset ovat Gladin mukaan sataprosenttisesti mukana mielenosoitusseisauksessa.

– Jos nyt ei tehdä mitään, niin muut firmat ottavat Skanskasta mallia ja kohta suomalaisilla rakentajilla ei ole ollenkaan töitä. Tässä ollaan nyt kaikkien rakentajien asialla, sanoo rakennusliiton hallitukseen kuuluva Glad.

Perjantain työnseisauksen osallistuu noin 1 600 Skanskan työntekijää.