Lehtikuva/ ALEXEY NIKOLSKY

Venäjän pääministeri Vladimir Putin vieraili keskiviikkona ensimmäisenä Venäjän johtajana Katynin metsässä Länsi-Venäjällä lähellä Smolenskia, jossa Neuvostoliiton salainen poliisi NKVD vuonna 1940 teki puolalaisten upseerien joukkomurhan.

Putin polvistui upseerien muistomerkillä yhdessä Puolan pääministerin Donald Tuskin kanssa. Puolalaisten odotuksista huolimatta Putin ei kuitenkaan pyytänyt murhia anteeksi venäläisten puolesta.

Putinin mukaan murhista eivät ole vastuussa venäläiset, jotka kärsivät eniten totalitaarisesta terrorista, vaan entiset neuvostojohtajat henkilökohtaisesti.

Puolalaiset tunsivat saavansa kunnioitusta Putinilta.

Nimilistaa ei löytynyt
Valko-Venäjältä

Kommunismin aikana virallinen totuus oli niin Venäjällä kuin Puolassakin, että saksalaiset olivat tehneet Katynin murhat. Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatshov paljasti 1990-luvulla stalinismin rikokset ja murhien selvitystä jatkettiin Boris Jeltsinin aikana.

Keskiviikkona odotettiin, että Putin luovuttaisi puolalaisille viimeisetkin yli 22 000 puolalaisen murhaan liittyvät asiakirjat. Hän ei kuitenkaan pystynyt tätä tekemään, sillä viikkokausien etsinnöistä huolimatta ei Valko-Venäjältä löydetty 3 870 murhatun listaa, jonka kuitenkin tiedetään olevan olemassa.

ILMOITUS

Epäillään, että Valko-Venäjän viranomaiset eivät halua luovuttaa listaa jostain poliittisesta syystä. Ehkä valkovenäläiset haluavat näin osoittaa itsenäisyyttään suhteessa Venäjään.

Puolalaiset olivat kuitenkin tyytyväisiä Putinin esiintymiseen, vaikka hän ei kaikkia odotuksia täyttänytkään. Tärkeintä puolalaisille oli, että Putin osoitti kunnioitustaan Puolaa kohtaan.

Äskettäin Venäjän televisio esitti Andrzej Wajdan elokuvan Katyn, joka sai hyvin myönteisen vastaanoton. Putinin tapaamisessa mukana ollut ohjaaja Wajda – jonka isä murhattiin Katynissa – piti tapaamista henkilökohtaisesti erittäin tärkeänä ja uskoi, että se on tärkeä myös Puolan ja Venäjän suhteiden kannalta.

Kaasukaupat yli
historian taakan

Putinin tapaamisesta ei tullut kilpajuoksua pääministeri Tuskin ja Puolan oppositiota edustavan Laki ja oikeus -puolueen (PiS) välillä. PiS:n edustajat parlamentissa jopa kehuivat Tuskin esiintymistä Katynissa, vaikka he ovat yleensä arvostelleet Tuskin johtamaa hallitusta lepsuilusta Venäjän suhteen.

Puolassa arvioidaan, että Putinin tärkein syy kunnioittaa puolalaisia on Puolan vahvistuva asema Euroopan unionissa. Putin on hyvin läheisissä väleissä Saksan johtajien kanssa. Myös Puolan pääministeri Tusk on hyvää pataa Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Puolan kannalta olisi virhe olla käyttämättä mahdollisuuksia suhteiden parantamiseksi Venäjän kanssa, kun kerran pääministeri Putin on siihen valmis.

Tusk uskoo, että Puolan ja Venäjän yhteiset vaikeat ongelmat ratkeavat lähiaikoina. Pragmatistina Putin pitää tärkeämpänä kaasun myyntiä Puolaan kuin joitakin kansallisiin muistoihin liittyviä ongelmia.

Kaasun viennistä Puolaan hän puhui myös Katynin muistojuhlassa. Putinin käynti muistojuhlassa onkin luultavasti suunnattu enemmän Euroopalle kuin Puolalle, jossa Katynin murhien muistotilaisuuksia vietetään joka vuosi.

Putin hyväksyi Katynissa Tuskin esittämän vierailukutsun Puolaan.