Lehtikuva/ Pekka Sakki

Nuorisotyöttömyys oli kaikkien huoli keskiviikkona, kun eduskunta keskusteli vuoden toisesta lisätalousarviosta. Lisätalousarvio keskittyy nuorisotyöttömyyden torjuntaan ja telakkateollisuuden tukemiseen.

Lisätalousarvion esitellyt valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) luetteli pitkän litanian toimenpiteitä, joihin nyt tulee rahaa nuorten työllistämiseksi. Rahaa toimiin on luvassa 77 miljoonaa euroa. Niiden avulla hän lupasi työpaikan, koulutuspaikan tai työllistämistoimenpiteitä 15 000 nuorelle.

Opposition laskujen mukaan se tarkoittaa joka neljättä työtöntä nuorta, hallituspuolue keskustan mukaan vähän useampaa, sillä sen tietojen mukaan työttömiä nuoria on 35 000.

Liian vähän ja myöhässä

Vasemmisto-oppositio oli tyytymätön. Se hallituksen toimia riittämättöminä ja arvioi niiden tulevan myöhässä.

– Huonoa on se, että tämä tapahtuu vuosi sen jälkeen, kun oppositio välikysymyksen voimalla yritti ahdistaa hallituksen liikkeelle, SDP:n Eero Heinäluoma sanoi.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton ryhmäpuhuja Paavo Arhinmäki vaati työllistymis- ja koulutustakuuta, joka takaa koulutuksen hankkineelle työttömälle nuorelle työpaikan ja palkan kolmen kuukauden sisään valmistumisesta. Kouluttamattomille taataan koulutuspaikka.

– Jo kolmen kuukauden työttömyys nuorella merkitsee jyrkästi kasvavaa riskiä syrjäytyä työelämästä pysyvästi, hän muistutti ja totesi, että työuria on keskityttävä pidentämään alkupäästä.

Hän arvosteli hallituksen elvytyslinjaa ja totesi veroalea aletun kutsua elvytykseksi.

– Sillä ei kuitenkaan ole kyetty tuottamaan työpaikkoja tehokkaasti, hän sanoi ja tarjosi toisenlaisia painopisteitä elvytykseen.

–  Tulevaisuuden työpaikat syntyvät panostamalla uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen, rakentamalla biopolttoainelaitoksia paperitehtaiden rinnalle ja olemalla edelläkävijä tuulivoimateknologiassa. Työpaikat syntyvät palvelualoille, joissa rakennetaan kestävää taloudellista kasvua.

”Lasten kustannuksella”

Kataisen mielestä ilman hallituksen elvytystoimia työttömyys olisi ollut nykyistä pahempi. Jatkossa hän edellytti työurien pidentämistä ja tuottavuuden parantamista, jotta taantumasta selvitään.

Katainen myös hyökkäsi työurien pidentämisen vastustajia kohtaan, muttei juuri saanut kansanedustajia reagoimaan, vaikka sanoi näiden tahojen ajavan suurempia menoleikkauksia ja verojen korotuksia.

– Venkoilu toimenpiteitä vastaan on suomalaisten viilaamista linssiin ja vaarallista leikkiä lastemme hyvinvoinnin kustannuksella, ministeri sanoi.

Pitkäaikaistyöttömät unohtuivat

Oppositio ihmetteli myös sitä, miksi hallitus ei juuri muista lisäbudjetissaan pitkäaikaistyöttömiä.

– Pitkäaikaistyöttömyys on työttömyyden vakavin muoto. Mitä sille on tapahtumassa, Vasemmistoliiton Annika Lapintie kummasteli.

Kristillisdemokraattien Bjarne Kallis kyseli, onko perheen 20-vuotiaan jääminen työttömäksi pahempaa kuin saman perheen elättävän isän jääminen työttömäksi.