Jyväskylän yliopiston taiteiden opiskelijat järjestävät torstaina ja perjantaina antilakon opiskelualojensa puolesta ottamalla opetustilat haltuunsa kahden päivän ajaksi.

Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen opiskelijat ovat tyytymättömiä siihen, että yliopisto toimii vain tutkintojen tuottajana. Opetuksen vähäisyys laitoksella ajaa ahtaalle niin opiskelijoita kuin henkilökuntaakin.

Opiskelijoiden mielestä heidän alojensa arvostus on ristiriidassa Suomelle luonnosteltujen tulevaisuusnäkymien kanssa, joissa luovien alojen merkitys korostuu. Yliopistojen ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus on opiskelijoiden mukaan vaakalaudalla, kun nykyinen tutkintokoneisto suoltaa laadun sijasta määrää.

Taiteiden opiskelijat haluavat muistuttaa, että yliopiston pääoma on ajattelu eikä raha. Opiskelijat kysyvät, voiko sivistykselle määrittää hintaa.

Opiskelijat ottavat entisellä juomatehtaalla sijaitsevat opetustilat haltuunsa ja muuttavat ne kahden päivän ajaksi Tutkintotehtaaksi. Tempauksen ajaksi on koottu opetussuunnitelma, jossa toteutuvat opiskelijoiden ajatukset siitä, mitä opetuksen laitoksella tulisi olla.

Opiskelijoiden lisäksi tapahtumassa kuullaan vierailevia luennoitsijoita, keskustelijoita ja päättäjiä. Puhumassa ovat muun muassa Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén, innovaatiotoiminnan tutkimusprofessori Antti Hautamäki, filosofi Olli-Pekka Moisio.

Tutkintotehtaassa tehdään myös taidetta ja pedagogisia kokeiluja. Lisäksi ”verstaan” tiloissa esiintyy taiteilijoita.