Helsingissä kiistellään Sosiaalikeskus sataman pihalla asuvien Romanian romanien kohtalosta. Romanien asiaa ajavan Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijät ilmoittivat maanantai-iltana romaniperheille, että niiden on poistuttava alueelta viikon kuluessa.

Asuntovaunuihin majoittuneita perheitä kehotettiin joko siirtymään Rastilan leirintäalueelle tai Suomen ulkopuolelle. Vapaa liikkuvuus -verkostosta todetaan, että perheiltä uhattiin muussa tapauksessa ottaa lapset huostaan.

Muun muassa romanien asuinolosuhteiden parantamiseksi kampanjoiva Vapaa liikkuvuus -verkosto painottaa sitä, että romanilasten tahdonvastaiselle huostaanotolle ei ole laillisia perusteita.

Lastensuojelulla pelotellaan

Torstaina romaniperheet olivat yhä majoittuneina Sataman pihalle. Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta kertoi, että perheillä ei ole aikomusta lähteä sieltä.

Romaneja asuu alueella muutama kymmen, lapsia heistä on kymmenkunta.

ILMOITUS

Verkosto arvioi, että sosiaalitoimi on Helsingissä valjastettu romaniperheiden maasta käännyttäjäksi lastensuojelun nimissä, koska poliisi ei voi käännyttää EU-kansalaista, ellei todistettavasti yli kolmen kuukauden yhtäjaksoinen maassaoleskeluaika ole ylittynyt.

Sataman alueella oleskelevat perheet ovat kotoisin Romaniasta.

– Sosiaaliviranomaisten toimilla ei ole mitään suhdetta lasten etujen turvaamiseen. Kyse on puhtaasti ihmisten pelottelusta ja häirinnästä, Tuominen toteaa.

Iltamyöhään vierailulle

Verkosto aktivoitui romanien asiassa, koska se epäilee, että nyt on tapahtumassa sama kuin tammikuussa. Silloin Diakonissalaitoksen tiloihin hätämajoitetut romanit poistuivat maasta.

Verkosto ihmettelee sosiaalityöntekijöiden maanantaisen vierailun ajankohtaa.

– Mikäli viranomaisten toimet kestäisivät päivänvaloa, miksi he tulevat sosiaalikeskukselle iltamyöhään, eivätkä suostu keskustelemaan? kysyy Kaisu Suopanki Vapaa liikkuvuudesta.

Hän arvioi kaupungin käyttävän lastensuojelulakia romanien oleskelun hankaloittamiseksi.

– Kaupungin on lopetettava romanien vainoaminen ja laiton uhkailu, hän sanoo.

Romaneille todellinen uhka

Verkoston edustajat ihmettelivät myös sitä, että huostaanotolla uhataan perehtymättä perheiden tilanteeseen. He huomauttavat, että tarvetta ottaa lapset kiireellisesti huostaan ei ollut, sillä huostaanottoa ei suoritettu maanantaina.

– Näille ihmisille on viestitetty, että heiltä viedään lapset, jos he eivät poistu maanantaihin mennessä. Heistä se on todellinen uhka, Tuominen sanoo. Hänen mukaansa verkosto on käynyt asian vielä torstaina läpi romanien ja tulkin kanssa ja se on selvä: Romaneja on kehotettu poistumaan lastensuojelutoimilla uhaten.

– Heitä ei ole syytä epäillä, sillä samalla tavalla kaupunki toimi tammikuussa.

Tuominen ihmettelee kaupungin logiikkaa. Hänestä kyse on painostuksesta.

– On omituista myös se, että pieni vauva halutaan erottaa äidistään. Kuulostaa myös kummalliselta, että tullaan sanomaan, että huostaan otetaan ryhmä lapsia.