Helsingin kaupungin mukaan sosiaalityöntekijät menivät maanantaina tapaamaan Sosiaalikeskus Sataman alueelle majoittuneita Romanian romaneja, koska olivat saaneet lastensuojeluilmoituksen.

– Sen mukaan leirissä on pieniä lapsia vailla hoitoa ja huolta, johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta sanoo.

– Sosiaalipäivystys teki sitten sinne rutiinikäynnin yhdessä poliisin kanssa, kuten tapana on.

Hänen mukaansa tilanteesta tehty raportti kertoo, että paikalla tavattiin kolme alaikäistä lasta.

– Vanhemmille kerrottiin, että lapset eivät voi Suomessa elää tällaisissa olosuhteissa, koska ne ovat lasten kasvulle turvattomat olosuhteet. Kerrottiin, että lasten asuminen pitäisi järjestää turvallisesti.

ILMOITUS

Räihän mukaan romanit olivat ilmoittaneet olleensa maassa vain pari päivää ja etsivänsä asuntoa lähiseudulta.

– Heille kerrottiin Rastilan leirintäalueesta. Siihen tilanne jäi, Räihä sanoo.

Ei uhkailua

Räihä korostaa, että kaupunki on linjannut huostaanotot äärimmäisiksi toimenpiteiksi.

– Eikä näitä ongelmia ratkaista huostaanotoilla, hän sanoo ja muistuttaa, että talvipakkasilla romaneille järjestettiin tilapäismajoitus.

– Silloinkaan ei lähdetty huostaanottotoimenpiteisiin.

Hän sanoo, että maanantain tapahtumien raportista ei ilmene huostaanotolla uhkailua.

– Mutta varmaankin työntekijät ovat kertoneet, että noissa olosuhteissa ei voida olla ja sieltä täytyisi lähteä. Varmaan on myös kerrottu huostaanoton viimesijaisuudesta, hän arvelee.

Ilman suihkua ja vessaa

Sopimattomilla olosuhteilla sosiaalitoimi tarkoittaa tässä tapauksessa käymälöiden ja pesutilojen puuttumista, epämääräisiä sähkövirityksiä ja epäsiistiä ympäristöä.

– Eivät lapset voi tuollaisissa olosuhteissa asua, Räihä arvioi ja toteaa, että Rastilan leirintäalueella on suihkut ja käymälät.

Hänen mukaansa raportista ei myöskään ilmene aikarajaa, jonka puitteissa romanien olisi vaihdettava paikkaa. Hän uskoo, että seuraavan kerran romaneihin ollaan yhteydessä joskus ensi viikolla. Ei kuitenkaan maanantaina, sillä se on pyhäpäivä.