Lehtikuva/ Timo Jaakonaho

Tammikuussa 2009 aloittaneen Sofia Pankin toiminta on keskeytetty, kun Finanssivalvonta (Fiva) peruutti sunnuntaina sen talletuspankkitoimiluvan. Toimiluvan peruuttamisen syy on se, että pankin omien varojen määrä alitti luottolaitokselta vaadittavan vähimmäismäärän.

Kun Sofialla olisi pitänyt olla viisi miljoonaa euroa omaa pääomaa, niin sitä olikin vain 3,5 miljoonaa.

Finanssivalvonta oli asettanut pankille määräajat tilanteen korjaamiseksi. Fiva päätti kuitenkin peruuttaa toimiluvan, kun osoittautui, että ratkaisuvaihtoehdot eivät toteudu.

Sofia Pankilla oli talletuksia noin 150 miljoonaa euroa ja lisäksi rahamarkkinasijoituksia muilta pankeilta tai yrityksiltä noin 30 miljoonaa euroa. Tallettajia oli noin 3 000 eli keskimääräinen talletus oli 50 000 euroa.

Varjo koko pankkialalle

Pankkitoimihenkilöitä edustavan Ammattiliitto Suoran varapuheenjohtaja Riitta Suonpään mielestä Sofia Pankin selvitystilaan joutuminen on esimerkki pankissa tehdystä virhearvioinnista, jolla on heijastusvaikutusta koko toimialalle ja sen maineelle.

ILMOITUS

– Ikävien tosiasioiden maksajiksi joutuvat yhteiskunta ja henkilökunta. Tässä tapauksessa myös asiakkaat unohtuivat, kun pankin verkkopalvelu suljettiin.

Suonpään mukaan jo pankkia perustettaessa yritysjohdon on pitänyt olla tietoinen muuttuvasta taloustilanteesta ja siitä toiminnalle tulevista erityisvaatimuksista.

Talletussuoja korvaa osan

Suomalainen talletussuoja kattaa tallettajien saatavat 50 000 euroon asti. Jos ei pankin omaisuuden myymisestä saada rahoja riittävästi ja riittävän nopeasti, tallettajat voivat saada rahansa suojarajaan asti pankkien muodostamasta talletussuojarahastosta. Siihen menee aikaa mahdollisesti vajaat neljä kuukautta.

Loput saamisista voi mahdollisesti saada sen jälkeen, kun pankin omaisuus on myyty.

Oman asunnon kaupasta saadut rahat Talletussuojarahasto korvaa täysimääräisesti kuuden kuukauden ajan, jos rahat käytetään uuden asunnon ostoon.

Siimes johtaa hallitusta

Sofia Pankin perustaja ja muun muassa jääkiekkoseura TPS:n taustalla oleva Seppo Sairanen tienasi rahat pankin perustamiseen myymällä kolmanneksen osuutensa finanssiyritys FIM:ssä islantilaiselle Glitnirille.

Sofia Pankin hallituksen puheenjohtajana on toiminut Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.