Vasemmistoliitto aloitti puoluevaltuuston kokouksen Kouvolassa lauantaina.

Perusturvan nostaminen 750 euroon, minimipalkka kymmeneen euroon ja ajatus kansanpankista saavat kansalaisten kannatuksen. Tämä kävi ilmi Vasemmistoliiton tällä viikolla Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Vasemmistoliitto julkisti tutkimuksen tuloksia lauantaina Kouvolassa pidettävän puoluevaltuuston kaksipäiväisen kokouksen alla.

Perusturvaa nostaisi jopa 79 sadasta

Voittoa tavoittelemattomalle kansanpankille antoi tukensa 64 prosenttia vastanneista. Vasemmistoliiton kannattajista asiaa kannattaa jopa 76 prosenttia, muistakin yli puolet eli 54 prosenttia. Vahvin tuki tuli työntekijöiltä, eläkeläisiltä ja kotiäideiltä. Innokkaasti sitä kannattivat myös keski-ikäiset ja lähellä eläkeikää olevat.

750 euron perusturvaa eli kansaneläkkeen, äitiys-, isyys, vanhempain- ja sairauspäivärahan korottamista tälle tasolle kasvatti Vasemmistoliiton kannattajista 94 prosenttia, muista vastanneista 79 prosenttia.

ILMOITUS

Puoluesihteeri Sirpa Puhakka sanoi puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa jopa äimistelleensä puolueen viimeaikaisten avausten korkeita kannatuslukuja.

– Mutta aiemmissakin tutkimuksissa on näkynyt, että myös hyvin toimeentulevista suuri osa on valmis nostamaan perusturvaa, hän totesi.

Kymmenen euron minimipalkkaa Vasemmistoliiton kannattajista tukee 75 prosenttia, muista vastanneista 57 prosenttia.

Kannattajat hyväksyvät avaukset

Puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki piti positiivisena sitä, että erityisesti Vasemmistoliiton kannattajat ovat ottaneet puolueen nostamat aloitteet omakseen.

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelitutkimuksena 19.-25. maaliskuuta. Siihen vastasi 611 kansalaista. Kysely oli painotettu Vasemmistoliiton kannattajiin, joita vastaajista oli vajaa puolet.