Vasemmistoliitto kokoontuu Kouvolaan keskustelemaan maahanmuuttajien kotouttamisesta.

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto on ensi viikonvaihteessa koolla Kouvolassa. Kokouksen ykkösasiaksi noussee puolueen maahanmuuttajaohjelma, jota on valmisteltu vuoden verran.

Maahanmuuttajaohjelma keskittyy jo Suomessa olevien maahanmuuttajien oloihin. Se ei ota kantaa siihen, keiden maahan sallitaan tai toivotaan tulevan.

– Haluamme nostaa jo maassa asuvien maahanmuuttajien olojen parantaminen esiin, puoluesihteeri Sirpa Puhakka sanoo. Puoluehallitus käsitteli ohjelmaa runsas viikko sitten.

– Puoluehallituksessa oli henki, että maahanmuuttajilla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muilla suomalaisilla, Puhakka kertoo.

Hän arvelee keskustelussa nousevan esiin samat perusasiat, jotka kantasuomalaistenkin kohdalla kaipaavat parannuksia: työllistyminen, koulutus, terveydenhuolto. Näiden päälle tulee kielen oppiminen.

ILMOITUS

– Kielen opetus maahanmuuttajille on erityinen haaste, samoin suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan tuntemus.

Maahanmuuttajien työttömyysaste on pysynyt korkealla niin laman kuin noususuhdanteen aikana, mutta Puhakan mielestä ei silti voi sanoa, että suomalainen kotouttamispolitiikka olisi täysin epäonnistunut.

– Mutta nimenomaan kielen opetus ei ole riittävän hyvin hoidossa. Lisäksi työnantajien on syytä katsoa peiliin, sillä asenteellisuutta ilmenee, hän sanoo.

Tavoitteita ja terveydenhuoltoa

Lauantaista sunnuntaihin kestävän kokouksen odotetuin tapahtuma ensimmäisenä päivänä lienee puolueen puheenjohtajan Paavo Arhinmäen puhe poliittisesta tilanteesta. Arhinmäen arvellaan myös nostavan esiin muutamia asioita valmisteilla olevasta poliittisesta tavoiteohjelmasta. Tavoiteohjelma hyväksytään kesäkuun puoluekokouksessa ja se linjaa puoluetta aina vuoteen 2015 asti.

Puhakka ennakoi, että lisäksi puoluevaltuutettujen sydämellä on vahvasti kuntapalvelujen tilanne.

– Juuri nyt tehdään monissa kunnissa talouden raameja vuodelle 2011. Kunnissa on tiukkaa ja uskon, että huoli terveydenhuollosta, vanhusten palveluista ja peruskoulujen tilanteesta nousee kokouksessa esille.

Luvassa onkin terveydenhuollon yksityistämiseen liittyvä kannanotto.

Jäsenäänestys
jäänee väliin

Puoluevaltuustossa täyttyy lisäksi puheenjohtajasta järjestettävän jäsenäänestyksen aikaraja kesäkuun puoluekokouksen suhteen. Puheenjohtajaehdokkaiden täytyy ilmoittautua viimeistään Kouvolan kokouksessa, jotta neuvoa antava jäsenäänestys voidaan järjestää.

Tähän mennessä Arhinmäelle ei ole ilmaantunut haastajia.

Haastaa voi vielä puoluekokouksessakin, mutta silloin päätös tehdään ilman jäsenäänestystä.

Verkkolehti seuraa puoluevaltuuston kokousta viikonloppuna.