Työllisyydestä huolissaan oleva valtio teki viime vuonna 10 000 työtöntä lisää.

Hallitus on vasemmalla kädellään huolissaan työttömyydestä samalla kun se oikealla kädellään tekee itse lisää työttömiä. Tilastokeskuksen tuoreimman työllisyyskatsauksen mukaan valtio vähensi viime vuonna omaa työvoimaansa seitsemän prosenttia, kun yksityinen sektori samaan aikaan pystyi vain 2,9 prosentin vähennykseen.

Valtion työpaikat vähenivät 158 000:sta 147 000:een, siis 11 000 työpaikkaa. Yksityinen sektori pääsi vain 2 000:n vähenemään. Yksityisellä sektorilla työpaikkoja on noin 2,4 miljoonaa.

Asiasta toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n verkkoblogissa kirjoittava talouspoliittinen asiantuntija Ralf Sund toteaa, että taustalla on valtion tuottavuusohjelma, jonka ainoana tavoitteena on vähentää valtion palveluksessa olevan työvoiman määrää.

”Tämä tavoite ohjaa valtion toimintaa enemmän kuin elvytystoimet”, hän kirjoittaa.

Tuorein tuottavuusohjelmasta johtuva erikoinen hanke on pyrkimys vankikuljetusten yksityistämiseen, jotta vankeinhoitolaitoksen väkeä saadaan vähennettyä.

”Tuottavuusohjelman tavoite täyttyy, mutta kustannukset saattavat jopa kasvaa niin kuin usein ulkoistamisen yhteydessä on tutkimusten mukaan käynyt. Näin ollen puheet siitä, että valtio on erityisissä taloudellisissa ongelmissa ei oikein tunnu tekojen perusteella uskottavalta”, Ralf Sund toteaa.

Aiheesta muualla verkossa

Ralf Sundin blogikirjoitus: www.sttk.fi/fi-FI/blogi/voi-valtiota