Michael Evans

Teksasin kouluihin pakotetaan uskonnolliselle oikeistolle mieleinen opetusohjelma.

Teksasin kouluissa opetettava historia ja yhteiskuntaoppi ovat puoluepoliittisia kysymyksiä. Osavaltion vaaleilla valittu koululautakunta hyväksyi viime perjantaina äänestyspäätöksellä uudet opetussuunnitelmat.

Republikaanien konservatiivinen oikeisto sai kymmenen vuoden välein uudistettavaan suunnitelmaan lukuisia oman maailmankuvansa mukaisia muutoksia.

Ohjeet ovat monissa kohdin hyvin yksityiskohtaisia mainiten jopa nimeltä henkilöitä, joista saa opetuksessa kertoa. Kiellettyjen listalla ovat mm. presidenttiehdokkaanakin esiintynyt kuluttaja-aktivisti Ralph Nader sekä arkkipiispa Oscar Romero, jonka Yhdysvaltain tukema San Salvadorin oikeisto murhasi vuonna 1980.

Sen sijaan opetuksessa on kerrottava sisällissodan aikaisesta etelävaltioiden kenraalista Stonewall Jacksonista esimerkkinä tehokkaasta johtajuudesta.

Valtakunnallinen merkitys oppikirjoihin

Teksasin opetussuunnitelmalla on valtakunnallinen merkitys siksi, että osavaltio on oppikirjakustantamoiden keskittymä. Suurin osa Yhdysvalloissa käytettävistä oppikirjoista on ainakin tähän saakka ensin tarkastettu Teksasin opetussuunnitelmaan kelpaaviksi.

ILMOITUS

Yhdysvalloissa käydään jatkuvasti marxismi-leninismin oikeaoppisuuden kaltaista keskustelua siitä, mitä itsenäistymisen ajan ns. ”perustajaisät” todella tarkoittivat. Teksasissa perustajaisistä pudotetaan nyt pois Thomas Jefferson, joka puhui kirkon ja valtion selkeän erillisyyden puolesta. Jeffersonin linjasta tuli kyllä Yhdysvaltain perustuslaki, mutta konservatiivit haluavat hämärtää uskonnon ja valtion eroa.

Opetussuunnitelman mukaan kouluissa on poistettava kielteisyyden leima Joseph McCarthyn 1950-luvun kommunistivainoilta, koska ”on osoittautunut McCarthyn olleen oikeassa”. Kansalaisoikeusasioista puhuttaessa on Martin Luther Kingin rinnalla kerrottava Mustien Panttereiden väkivaltaisuudesta.

Kouluissa on annettava tärkeä osa konservatismin elpymiselle 1980- ja 1990-luvuilla. Erityisesti on muistettava Ronald Reagania, mutta myös uusliberalismin oppi-isiä Milton Friedmania ja Friedrich Hayekia. Opetussuunnitelmaan on erikseen listattu myös Moraalinen enemmistö, Newt Gingrichin ”Sopimus Amerikan kanssa”, Heritage-säätiö, Kansallinen kivääriyhdistys NRA sekä Phyllis Schlafly.

Ai kuka Phyllis Schlafly? Hän on tunnettu antifeministi.

Kreationismi luikerteli jo luonnontieteisiin

Sanaa ”kapitalismi” ei saa käyttää, vaan on puhuttava ”vapaan yritteliäisyyden järjestelmästä”.

Sosiologiaa opetettaessa ei saa syyttää yhteiskuntaa kaikesta, vaan on korostettava yksilön omien valintojen merkitystä.

Charles Darwin ei tällä kertaa ollut lautakunnan kiistelyn keskipisteessä, koska luonnontieteiden opetussuunnitelmat on jo aikaisemmin uudistettu. Niiden mukaan biologiassa on kerrottava evoluutio-opin rinnalla ”älykkäästä suunnittelusta”.

Teksasin koululautakunnan puheenjohtaja, hammaslääkäri Don McLeroy on kreationisti, joka uskoo Jumalan luoneen maailman 10 000 vuotta sitten ja ihmisten käyskennelleen samanaikaisesti dinosaurusten kanssa maan kamaralla.

Kaikkea ei McLeroykaan saanut läpi. Henkilökohtaisesti hän olisi esimerkiksi valmis poistamaan kiinalaisen kirjallisuuden esittelyn opetuksesta, sillä ”kukapa haluaisi käyttää lasten aikaa kirjoihin, joissa esiintyy läjä hassuja kiinalaisia sanoja”.

Esirukouksia opetussuunnitelman puolesta

Konservatiivien mukaan Teksasin opetussuunnitelmassa on ollut paha ”liberaali vääristymä”. Sen korjaamiseksi lautakunta ei ottanut riskiä yhteiskuntatieteilijöiden tai muiden asiantuntijoiden kuulemisesta, vaan lausuntoja pääsivät antamaan vain eri eturyhmien edustajat.

Yhdysvaltain osavaltioista 48 on allekirjoittanut suunnitelman, jonka mukaan maahan laadittaisiin uudet valtakunnalliset standardit lukiotasoista opetusta varten. Vain Teksas ja Sarah Palinin maailmalle lahjoittanut Alaska ovat sanoutuneet hankkeesta irti.

Teksasin opetussuunnitelma on nyt avoinna yleisön kommentteja varten. Lopullisesti lautakunta lyö sen lukkoon toukokuussa.

Konservatiivisen opetussuunnitelman puolesta esirukouksia järjestänyt oikeisto saa siis vielä pitää jonkin aikaa käsiään ristissä. Suuria muutoksia suunnitelmaan tuskin kuitenkaan enää tulee, niin selvin 11–4-numeroin enemmistö jyräsi kantansa läpi viime viikolla.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!