Lehtikuva/ Pekka Sakki

Opiskelijat osoittivat torstaina mieltään eri puolilla Suomea. Helsingissä muutaman sadan opiskelijan joukko marssi opetusministeriön edustalle.

Helsinkiläinen ammattikoululainen Jenni oli mukana lähinnä korkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden järjestämässä mielenosoituksessa Helsingissä torstaina.

– Ei ole oikein, että vain rikkaat voivat opiskella, hän perusteli osallistumistaan. Hänestä oli syytä osoittaa mielenosoituksella opiskelijoiden kanta hallitukselle, vaikka Yle Uutisten mukaan korkeakoulutuksen sujuvuutta ja työelämän tarpeita pohtinut opetusministeriön työryhmä luopuu esityksestä tuoda lukukausimaksut korkeakouluopiskelijoille.

– Meitä kaikkia tarvitaan ja meillä kaikilla on oltava tasavertaiset mahdollisuudet opiskella, hän muistutti.

Ympäri maata

Mielenosoitukseen osallistuneet eivät kerralla niele opetusministeriön uutta kantaa. He osoittivat torstaina mieltään eri puolilla Suomea.

Helsingissä muutaman sadan opiskelijan joukko kokoontui puolilta päivin Senaatintorille ja marssi sieltä opetusministeriölle. Liikehdintää oli myös ainakin Turussa, Tampereella, Oulussa, Rovaniemellä ja Jyväskylässä.

ILMOITUS

Lähtökohtana oli huoli koulutuksen eriarvoistumisesta. Monessa ministeriöiden työryhmässä esitetyn ajatuksen lukukausimaksuista epäiltiin putkatavan taas esiin.

– Onko huippuja vain hyvätuloisissa perheissä, kyseltiin.

Ajatus elää

Myös Senaatintorilla puhunut opposition kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) oli samalla linjalla.

– Tiedämme, että ajatus elää, hän sanoi. Hän kiitti opiskelijoita aktivismista ja totesi, että myös muilla väestöryhmillä olisi syytä yhtyä siihen.

Mielenosoitus otti kantaa maksuttoman koulutuksen lisäksi elinikäisen oppimisen puolesta. Se vaati myös opiskelijoiden toimeentulon turvaamista nykyistä paremmin.