Osallistuin viime viikolla eduskunnan kansalaisinfossa keskustelutilaisuuteen Romanit – Euroopan syrjityin väestö. Historiantutkija Miika Tervonen, avasi tilaisuuden näyttämällä lehtileikettä ”Unkarin mustalaisista” vuodelta 1869.

Keskustelu 140 vuoden takaa rotuhygienian kulta-ajalta muistuttaa hätkähdyttävän paljon vuoden 2010 Suomessa käytävää jaarittelua; paheksutaan almujen antamista, moralisoidaan kerjäämistä ja ahdistellaan romaneja. Vuosisatainen syrjinnän kierre jatkuu.

Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen avaukset kertovat siitä, että kerjäämistä on paheksuttava, koska emme halua kohdata sitä, että Itä-Euroopan romanit ovat antaneet köyhyydelle kasvot Suomessa. Tämähän ei tosin pidä paikkaansa, sillä Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa on mittavia leipäjonoja. Ne vaan eivät sijaitse ydinkeskustassa.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa on mittavia leipä- jonoja. Ne vaan eivät sijaitse ydinkeskustassa.

Kerjääminen on Suomessa laillista, joten romaneja ahdistellaan useiden viranomaisten yhteistyön kautta. Poliisi ja sosiaaliviranomaiset antavat virka-apua toisilleen. Useiden romaniperheiden nähtiin helmikuussa lähtevän Helsingistä sosiaaliviraston uhattua ottaa huostaan heidän lapsensa, mikäli nämä palaavat asuntovaunuihinsa sosiaalikeskus Sataman eteen. Tekopyhyys kävelee oikeuksien yli.

Syrjintä ei muutu miksikään ilman panostusta romanien oikeuksien toteutumiseksi. Eurooppalainen lainsäädäntö on pitkälti jo kunnossa, eli kyse on käytännöistä – myös Suomessa. Romaneilla on oltava oikeus asettua mihin EU-jäsenvaltioon tahansa ja kolmen kuukauden oleskeluoikeutta on laajennettava. Ihmisten on vaikeampaa saada toimeentulon syrjästä kiinni jos viranomaiset koko ajan ahdistelevat heitä.

ILMOITUS

Jos perusoikeudet eivät toteudu, uhkaamme luisua entistä syvempään suohon. Ympäri Eurooppaa kantautuu jo tarinoita väkivaltaisuuksista romaneja kohtaan. Helsingissäkin on nähty asumusten tuhoamista ja etnistä profilointia. Viimeksi tällä viikolla poliisi kävi repimässä irti sähköjohtoja ja valokuvaamassa romaneja yksityisalueella Sataman pihassa. Pajusen ja kaupungin johdon on kannettava vastuu näistä perusteettomista toimenpiteistä joihin poliisi syyllistyy.

Ahdistelun keskelläkin romaneilla on parempi olla Suomessa kuin kotiseuduillaan, jossa rasismi, väkivalta ja köyhyys ovat vielä räikeämmin esillä. Ajatus, että heidän tulisi pysyä Romaniassa missä heidän elämänsä on kaikkein ankeinta, on sairas.

Ihmiset, jotka elättävät itsensä pullojen ja roskien keruulla, eivät ole keneltäkään pois. Eikö heitä voisi jo jättää rauhaan kun he rakentavat parempaa tulevaisuutta itselleen ja lapsilleen?

Kirjoittaja on Vasemmistonuorten puheenjohtaja.