Jarmo Lintunen

Kemianliitosta ja Viestintäalan ammattiliitosta vuodenvaihteessa yhdistetyn Ammattiliitto TEAM:n alkutaival on sujunut hyvin, puheenjohtaja Timo Vallittu kertoo.

– Kulttuuritörmäystä tai riitoja ei ole ollut. Kaikki näyttää toimineen hienosti.

Vanhan sanonnan mukaan liittofuusion voidaan katsoa onnistuneen vasta, kun toimiston sisällä ruvetaan huutelemaan aitojen yli.

– Niinkin on sanottu, mutta meillä ei ole sellaista ollut alun alkaenkaan. Ei meillä ole eri kerroksien väkeä.

Yhdistymisessä liittojen osastot menivät Valitun mukaan heti limittäin.

ILMOITUS

– Tunsimme toistemme tehtäviä jo ennalta aika hyvin, koska yhteistyötä oli ollut jo tätä ennenkin.

Vallitun mukaan kahden liiton fuusio paransi edunvalvontaa, koska väki edunvalvonnassa kasvoi.

– Kahdessa liitossa oli kaksi puheenjohtaja, kaksi talouspäällikköä ja kaksi järjestöpäällikköä. Nyt kasvaa väkimäärä edunvalvonnassa.

Liittojen yhdistymisessä ei tullut yhtä suuria muutoksia, kuin esimerkiksi tekstiili- ja vaatetusalan Tevan ja Kemianliiton yhdistymisessä.

– Teva joutui muuttamaan Tampereelta Helsinkiin ja liitoilla oli erilaisia näkökulmia.

Sopimukset samaan aikatauluun?

TEAM on tehnyt tänä vuonna kuusi sopimusta vanhan kemianliiton aloille. Viestintäalan sopimus umpeutuu kuitenkin vasta huhtikuun lopussa. Pelkäätkö, että huutelu alkaa sen jälkeen?

– En oikeastaan. Sopimusten päättyminen huhtikuussa antaa mahdollisuuden siihen, että voimme kaikki keskittyä täysipainoisesti niiden tekemiseen.

Vallittu muistuttaa, että viime kierroksella Kemianliiton sopimuksiakin porrastettiin.

– Meillä on 16 työehtosopimusta. Jos kaikki päättyisivät saman kuukauden lopussa, niitä olisi mahdotonta tehdä yhtä aikaa.

TEAM:n tänä vuonna tekemät sopimukset on tehty päättymään vuoden 2013 lopussa.

– En tiedä, syntyykö silloin maahan sellainen ratkaisu, että kaikki ovat yhdessä nipussa, mutta kuitenkin. Tupoahan ei enää saa sanoa.

Vallittu on letkauttanut jo aiemmin UP-uutispalvelun haastattelussa, että ainoa Etelärannassa hyväksytty T:llä alkava ja O:hon päätyvä sana on Timo.

– Ajattelemme niin, että korotukset voisivat kuitenkin tulla samoihin aikoihin ja suurin piirtein samankaltainen sopimusratkaisu.

Vain kaksi liittoa kerrallaan

Vielä vuosi sitten Suomeen kaavailtiin 330 000 jäsenen suurta TEAM-liittoa. Hanke kaatui kuitenkin siihen, että ensin lipesi Metalliliitto ja sen jälkeen muut SAK:laiset teollisuusliitot.

– Se oli puhtaasti poliittinen kysymys. Metallin vasemmistoliittolaiset kaatoivat asian. He näkivät sen niin, että yhdistyvässä TEAM-liitossa säännöt olisivat olleet enemmistöryhmän käsissä.

Vallittu uskoo kuitenkin, että suuri TEAM-liitto toteutuu vielä.

– Kymmenen vuotta siihen menee. Suomessa ei näytä olevan tapana, että voitaisiin yhdistää yhdellä kertaa useampia järjestöjä.

Vallittu viittaa Kemianliiton takavuosien kasvuun. 90-luvun alussa neuvotteluja kävivät Kumi- ja nahkatyöväen liitto, Kemian työtekijäin liitto, Lasi- ja posliinityöntekijäin liitto sekä Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden liitto.

– Vain Kemianliitto ja Kumi- ja nahkatyöntekijäinliitto saatiin yhdistettyä vuonna -93. Lasi ja posliini tuli -95 ja Teva vuonna 2004. Silloinkin vaati kymmenen vuotta, että alkuperäinen tavoite saavutettiin.

(Kuva: Mika Peltonen)