Suomen on otettava sovittu määrä pakolaisia, vaatii Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka.

Vasemmistoliiton mielestä Suomen on pidettävä kiinni vähintään 750 pakolaisen kiintiöstä. Puoluesihteeri Sirpa Puhakan mielestä viime päivien kiintiöpakolaiskeskustelu osoittaa, että hallituksen rivit eivät ole suorassa.

Keskustelu Suomen pakolaispolitiikasta käynnistyi viikonloppuna, kun kokoomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydman vaati luopumaan kokonaan kiintiöpakolaisista. Pari päivää myöhemmin häntä säesti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, joka esitti kiintiöpakolaisten määrän vähentämistä.

– Ministeri Paavo Väyrysen puheet pakolaisten huonosta kotouttamisesta ovat huonosti harkittuja perusteita pakolaisten vähentämiselle. Kotouttamisen hoitamisessa on syytä katsoa peiliin. Pakolaisten kotouttamiseen ja maahan asettumiseen on varattava riittävät varat. Tässä on koko hallituksella vastuu. Kotouttamiseen ei satsattu nyt riittävästi, arvioi Puhakka.

Sirpa Puhakka korostaa, että YK:n myöntämän pakolaisaseman saavat sotien ja kriisien jaloista paenneet ihmiset.

– Suomi valikoi vielä näidenkin ihmisten joukosta sopivimmat pakolaiset. Tämän seurauksena Suomi ei ole täyttänyt kansainvälisiä velvoitteitaan ottaessaan alle sovitun määrän pakolaisia. Tämä on moraalitonta pakolaispolitiikkaa, hän toteaa.

Vasemmistoliiton mielestä Suomella on varaa huolehtia YK:ssa yhdessä sovituista pakolaisvelvoitteista.

– Mikäli taloudellinen tilanteemme tulevaisuudessa antaa myöten, tulee kiintiöpakolaisten määrää mieluummin nostaa, sanoo Puhakka.