Lehtikuva/ Mikko Stig

Tammikuussa oli työttömänä jo neljännesmiljoona ihmistä

Työttömänä oli tammikuussa Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan neljännesmiljoona eli 250 000 ihmistä, 9,5 prosenttia 15-74 -vuotiaasta työvoimasta.

Vuodessa työttömien määrä kasvoi 66 000 ihmisellä. Työikäisten määrä oli 20 000 henkeä suurempi kuin vuotta aikaisemmin, mutta työllisiä oli 87 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. 15–64 -vuotiaiden työllisyysaste putosi 66 prosenttiin, lähes kolme prosenttiyksikköä.

Työvoimatutkimuksen mukaan työttömistä lähes neljäsosa oli alle 25-vuotiaita. Alle 25-vuotiaiden miesten työttömyys nousi jo 28 prosenttiin. Nuorten naisten työttömyys oli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi, mutta sekin oli yli kaksinkertainen vanhempien työttömyyteen verrattuna.

Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli työttömiä työnhakijoita tammikuun lopussa 297 000 eli 50 000 enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Heistä henkilökohtaisesti lomautettuja oli 35 400. Lomautettuja oli 9 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

ILMOITUS

Ryhmälomautukset mukaan lukien työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että tammikuun lopussa lomautettuina oli yhteensä 68 000 ihmistä. Määrä pieneni selvästi joulukuusta, mutta oli 8 000 ihmistä enemmän kuin viime vuoden tammikuussa.

Aktiivitoimet laahaavat jäljessä

Aktiivisten työvoimapoliittisten toimien eli työvoimakoulutuksen tai erilaisen tuetun työn tai työharjoittelun piirissä oli vuonna 2008 keskimäärin 40 prosenttia työttömistä työnhakijoista, viime vuonna 30 prosenttia. Tammikuussa luku oli 26 prosenttia.

Tammikuussa aktiivitoimien piirissä oli tuhat ihmistä enemmän kuin vuotta aikaisemmin, kun työttömien työnhakijoiden määrä oli kasvanut 50 000 ihmisellä. Kevään mittaan eri toimien piirissä olevien määrä tosin yleensä nousee.

Valtiovarainministeriön esityksessä tämän vuoden ensimmäiseksi lisätalousarvioksi esitetään muiden toimien ohella lisärahaa aktiivitoimiin niin, että työvoimapoliittisten toimien piirissä olevien määrää voidaan nostaa keskimäärin 3 700 ihmisellä. Tämä nostaisi nykyisillä työttömyysluvuilla aktivointiastetta pari prosenttiyksikköä.