Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki vaatii turkistarhauksen lopettamista Suomessa. Turkiseläinten häkkikasvatukseen liittyvät eläinten hyvinvointiongelmat sekä turkistarhauksen aiheuttamat ympäristöongelmat vievät hänestä alaa kohti väistämätöntä täyskieltoa.

Ylen A-studio esitti keskiviikkona kuohuttavaa aineistoa turkiseläinten kohtelusta turkistarhoissa. Materiaali oli Oikeutta Eläimille -järjestön kuvaamaa.

Tukea toiseen elinkeinoon siirtymiseen?

Arhinmäki vaatii, että valtio ryhtyy aktiivisesti tukemaan turkistarhauksesta luopumista. Hän huomauttaa, että useat Euroopan maat ovat kieltäneet turkistarhauksen tai rajoittaneet sitä voimakkaasti lainsäädännöllä. Hän lisäksi uskoo, että Euroopan unioni tiukentaa turkistarhaukseen liittyviä säädöksiä.

– Suomi tarvitsee nyt kansallisen suunnitelman ja aikataulun turkistarhauksen lakkauttamiselle. Turkistarhaajia on tuettava valtion toimin turkistarhauselinkeinosta luopumisessa ja toiseen elinkeinoon siirtymisessä. Lisäksi on kiellettävä turkistarhauselinkeinon siirtäminen eteenpäin seuraaville sukupolville, Arhinmäki linjaa.

Hallitusohjelmaan?

Myös A-studion esittämästä materiaalista järkyttynyt vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki arvioi tiedotteessaan torstaiaamuna, että turkistarhauksesta tulee luopua siirtymäajan jälkeen.

ILMOITUS

– Luopuminen tulisi kirjata seuraavan hallituksen ohjelmaan, hän vaatii.

– Kuvamateriaali vahvistaa sitä käsitystä, että tarhoilla eläinten pito ei ole aina edes olemassaolevan lainsäädännön tasolla.

Turkistarhoja oli vuonna 2009 Suomessa noin 1 100. Määrä on vähentynyt puoleen 15 viime vuoden aikana.

Keskustelemaan perjantaina

Arhinmäki jättää turkistarhauksesta perjantaina kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi. Hän myös kutsuu väkeä keskustelemaan turkistarhauksen tulevaisuudesta perjantaina 19. helmikuuta kello 11–13 eduskunnan lisärakennuksen kansalaisinfoon.

Mukana keskustelemassa ovat Anne Nieminen (Oikeutta Eläimille), Alexandra Cardenas (Animal Defenders International), Salla Tuomivaara (Animalia) ja Mari Puoskari (Vihreät). Arhinmäki vetää keskustelua.

Kansalaisinfon osoite on Arkadiankatu 3, Helsinki.