Lehtikuva/ -

Israelin tiedustelupalvelun murharyhmän epäillään käyttäneen väärennettyjä EU-maiden passeja tammikuisessa Hamas-johtajan murhassa Dubaissa.

Dubain poliisiviranomaiset esittelivät maanantaina yksityiskohtaisesti tutkimustensa tuloksia tammikuun 19. päivänä tapahtuneesta Hamas-johtaja Mahmoud al-Mabhouhin murhasta. Tiedotusvälineille näytettiin yhdentoista murhasta epäillyn kasvokuvat, kuvat heidän passeistaan sekä valvontakamerakuvaa heidän liikkeistään.

Eurooppalaisten kannalta hätkähdyttävintä oli, että murhaajien kerrottiin liikkuneen väärennetyillä Britannian, Irlannin, Saksan ja Ranskan passeilla.

Britannian ulkoministeriö on vahvistanut, että kuuden epäillyn nimet, syntymäajat ja passin numerot kuuluvat todellisille, Israelissa asuville Britannian kansalaisille. Sen sijaan passeissa olevat valokuvat ja allekirjoitukset eivät ole kyseisten henkilöiden.

Moni ilmeisen identiteettivarkauden kohteeksi joutuneista ihmisistä tuli alkuviikosta julkisuuteen. Esimerkiksi vuonna 2001 Israeliin muuttanut britannianjuutalainen Melvyn Adam Mildiner kertoi olevansa vihainen, järkyttynyt ja peloissaan sekä tekevänsä voitavansa nimensä puhdistamiseksi.

Stephen Daniel Hodesin äiti sanoi joutuneensa paniikkiin. Ilmeisesti monet muutkin pelkäävät läheisensä joutuvan aiheetta Hamasin koston kohteeksi.

ILMOITUS

Epäillyistä kolme liikkui Irlannin passeilla. Irlannin ulkoministeriön mukaan ne olivat ilmeisesti väärennöksiä, eivät identiteettivarkauksia. Kyseisillä nimillä ja passinnumeroilla ei ole myönnetty Irlannin passeja.

Saksan mukaan Dubaissa esitetyn saksalaispassin numero oli epätäydellinen. Ranska kertoo tutkintansa olevan vielä kesken.

Mossadin kädenjälki

Dubai ilmoitti antaneensa murharyhmän kymmenestä miehestä ja yhdestä naisesta pidätysmääräyksen harkitusta murhasta epäiltyinä.

Juttuun liittyy vielä yksi Euroopan unionin jäsenmaa, sillä Dubain epäilyjen mukaan ryhmän komentokeskus olisi sijainnut Itävallassa. Tähän viittaa ryhmän jäsenten vilkas kännykkäliikenne Itävaltaan.

Yksikään jupakkaan sotketuista maista ei ole virallisesti syyttänyt Israelia. Israel itse ei ole sen enempää myöntänyt kuin kiistänytkään mitään.

Epävirallisesti yleinen arvio on, että murhassa näkyy Israelin tiedustelupalvelun Mossadin kädenjälki. Israelilla oli murhaan motiivi ja ammattitaitoinen toteutus viittaa Mossadiin, joka on ennenkin tehnyt samantapaisia operaatioita ulkomailla.

Murha oli selvästikin huolellisesti suunniteltu. Tappajaryhmä oli jakautunut tiedustelijoihin ja varsinaisen iskun suorittajiin. Ryhmän jäsenet saapuivat eri lennoilla ja asuivat eri hotelleissa.

Ryhmä varjosti Mabhouhia siitä hetkestä alkaen, kun tämä saapui Dubaihin. Muutamaa tuntia myöhemmin Mabhouh murhattiin, viranomaisten mukaan kuristamalla hotellihuoneessaan. Samana iltana ryhmän jäsenet poistuivat, jälleen eri lennoilla eurooppalaisiin ja aasialaisiin kaupunkeihin.

Viranomaiset kertoivat, että lisäksi kuuden muun henkilön epäillään sekaantuneen murhaan. Heitä ei ole vielä tunnistettu, mutta kahden uskotaan olevan palestiinalaisia.

Passit ja pelin henki

49-vuotiaana kuollut Mahmoud al-Mabhouh kuului Hamasin sotilaallisen siiven eli Izzedine al-Qassamin prikaatien perustajiin. Hän saapui itsekin väärennetyllä passilla asuinpaikastaan Syyriasta Dubaihin, jossa hänen israelilaisten epäilyjen mukaan oli tarkoitus neuvotella asekuljetuksesta Iranista Gazaan.

Israel on syyttänyt Mabhouhia osallisuudesta kahden israelilaisen sotilaan sieppaamiseen ja surmaamiseen vuonna 1989. Mabhouh vahvisti epäilyn todeksi videolla, jonka Hamas julkaisi pari viikkoa hänen kuolemansa jälkeen.

Kaikki tiedustelupalvelut käyttävät vääriä passeja ja valehenkilöllisyyksiä. Jotkut entiset Mossadin agentit ovat myöntäneet, että erityisesti Mossad käyttää säännöllisesti ulkomaisia passeja – Israelin passi kun herättää monessa maassa erityishuomiota.

Vakoilupelin henkeen kuitenkin kuuluu, ettei pidä jäädä kiinni sellaisella tavalla, ettei julkisuudelta voi välttyä.

Vuonna 1997 Mossadin iskuryhmä käytti väärennettyjä Kanadan passeja yrittäessään murhata Hamasin korkeimman johtajan Khaled Meshaalin Jordaniassa.

Vuonna 2004 Uusi-Seelanti tuomitsi kaksi kiinni jäänyttä israelilaisagenttia maan passien laittomasta käyttämisestä vankeuteen ja jäädytti diplomaattisuhteensa Israeliin.

Britannialla oli oma diplomaattinen selkkauksensa väärennettyjen passien käyttämisestä Israelin kanssa 1987. Tuolloin Israel lupasi, ettei sellainen enää toistu.

Miksi julkisuuteen?

Paljon on Dubain tapauksestakin varmasti vielä peitossa julkisuudelta. Miksi Dubai nyt näyttävästi julkisti Israeliin viittaavat todisteet, kun se vielä 1990-luvulla hoiti vastaavia tapauksia hiljaisesti?

Kulissien takana Dubain johto on ollut väleissä Israelin kanssa. Toimiko Israel nyt liian röyhkeästi?

Dubai on avoimena valtiona ja yhtenä Lähi-idän solmukohdista ollut eri maiden tiedustelupalvelujen suosima tapaamispaikka. Mutta salamurhat eivät välttämättä lisää kaupungin houkuttelevuutta turistien ja liike-elämän silmissä.

Jotkut näkevät taustalla Dubain talouskuplan puhkeamisen syksyllä. Se on kasvattanut emiirikunnassa Yhdysvaltain-vastaisuutta, ja Israel on Yhdysvaltain suojeluksessa.

Dubailla on luovutussopimus nyt kyseessä olevien EU-maiden kanssa ja se on viemässä tapausta Interpolin kautta kansainväliselle tasolle.

Israel ei useinkaan ole juuri salaillut Mossadin onnistumisia, vaan laskenut salamurhilla olevan pelotevaikutusta. Nykyään Mossad on joidenkin asiantuntijoiden mukaan kohdistanut päähuomionsa Iraniin, eikä operaatioilla melskata edes jälkikäteen.

Siinä voi sitten jonkun tavallisen matkailijan passi tulla kopioiduksi Mossadin kirjoihin esimerkiksi maahanmuuttovirastossa tai hotellissa, niin kuin nyt epäillään tapahtuneen. Identiteettivarkauden uhreiksi joutuneista briteistä useat eivät olleet vuosiin käyneet Israelin ulkopuolella eivätkä ainakaan arabimaissa.