Vasemmistoliiton Kajaanin kunnallisjärjestö on tehnyt aloitteen Vasemmistoliiton ensi kesänä Jyväskylässä kokoontuvalle puoluekokoukselle alueellisen korkeakoulutusohjelman luomiseksi. Tämän ohjelman avulla korkeakouluverkkoa voitaisiin kehittää ja parantaa.

Korkeakouluohjelman avulla Vasemmistoliitto loisi selkeät vaatimukset ja tavoitteet alueellisen korkeakoulutusjärjestelmän kehittämiselle, niin että se palvelisi myös koko maata. Esimerkiksi Oulun yliopiston filiaalina toimiva Kajaanin opettajankoulutusyksikkö (KOKY) on tällä hetkellä lakkautusuhan alla.

Satavuotias KOKY on järjestön mukaan ollut pitkään Itä- ja Pohjois-Suomen korkeakoululaitoksen keskeisenä kivijalkana.

– Sen ohella, että sieltä on valmistunut tuhansittain ammattitaitoisia opettajia alueen kouluihin, on KOKY:ssa toteutettu arvokasta ja koko Suomen tiede-elämää palvelevaa kasvatustieteellistä tutkimusta.

Kajaanin kunnallisjärjestön mukaan koko maan tasapuolisesta kehittämisestä on huolehdittava.

– Tämä edellyttää sitä, että myös yliopisto- ja korkeakoulutasoista koulutusta on oltava saatavilla kaikkialla Suomessa. Esimerkiksi Kainuusta on vuoden 2005 jälkeen lakkautettu viidennes alueen korkeakoulutuksen aloituspaikoista. Jos KOKY lakkautetaan, nousee tämä luku 35 prosenttiin.

Kommentit