Vasemmistoliitto on asettanut Hämeen vaalipiirissä 20 ehdokasta Tradekan vaaleihin. Hämeen vaalipiirin listoilta löytyvät muun muassa Vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sekä viime eduskuntavaaleissa varasijalle äänestetty Risto Aaltonen Forssasta.

Vasemmistoliiton ehdokkaat Hämeessä:

Sähköasentaja Risto Aaltonen Forssasta, ylilääkäri Antti Holopainen Lahdesta, pieneläinhoidon opettaja Mari Jänisniemi-Honkala Lahdesta, sosiaalityöntekijä, YTM Vuokko Kautto Lahdesta, teknisen toimen sihteeri Tarja Kirkkola-Helenius Jokioisilta, tehdastyöläinen Marja-Liisa Korhonen Lahdesta, tarkastaja Pasi Kousa Lahdesta, toiminnanjohtaja Antti Kuusinen Lahdesta, perhepäivähoitaja Pirkko Kuvamo (ent.Laine) Turengista, suunnittelija Anita Laine Heinolasta, toimitusjohtaja Harri Laine Hämeenlinnasta, psykologi Ritva Oinonen Hämeenlinnasta, lähihoitaja Aino-Kaisa Pekonen Riihimäeltä, eläkeläinen, plm Reijo Pekonmäki Lahdesta, perhepäivähoitaja Katariina Pohjalainen Forssasta, vastaanottoapulainen Milja Pylvänäinen Nastolasta, erityisasiantuntija Antti Rytkönen Tyrvännöltä, puuseppä Kalevi Ståhl Orimattilasta, myyjä Sirkka Toivonen Lopelta ja työmies Harri Virtanen Heinolasta.

Vaihtoehto on lisätä palvelua

Vaaliohjelmassaan Hämeen vasemmisto vaatii, että ihmisille on annettava mahdollisuus vaikuttaa myös kauppansa tarjontaan.

– Fuusioituminen ja yhtiöittäminen S-ryhmän kanssa eivät ole vaihtoehto. Vaihtoehto on lisätä palvelua, tuoreiden lähituotteiden tarjontaa ja asiakasdemokratiaa tarjoamalla sille aito vaikututtamisen mahdollisuus esimerkiksi internetin

Vaaliohjelmassa korostetaan myös sitä, että keskustojen ulkopuolisten päivittäistavaran jättimyymälöiden sijaan on kehitettävä ihmisten kokoisia kauppoja vahvistamaan arjesta selviytymistä.

ILMOITUS

– Toimiva, monipuolinen lähikauppa on kestävää kehitystä.

Vammaisten ja vanhempien ihmisten esteettömään liikkumiseen on kiinnitettävä huomiota. Erilaisten teksti- ja hintamerkintöjen on oltava riittävän hyvin luettavissa.

Työllisyyttä pyrittävä edistämään

Myös henkilöstön oikeuksia on kunnioitettava. Työtekijöille on taattava vähintään kuuden tunnin yhtäjaksoinen työ samassa työpisteessä. Työturvallisuutta kauppaliikkeissä on lisättävä ja yksintyöskentelyä ei tule hyväksyä.

– Kaikki hankinnat kotimaasta ja ulkomailta on toteutettava niin, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän kasvihuonekaasupäästöjä, ovat energiatehokkaita ja kestävän kehityksen mukaisia eikä niihin ole saanut käyttää lapsityövoimaa.

Osuuskunnan toiminnassa on vaaliohjelman mukaan pyrittävä työllisyyden edistämiseen siten, että pidetään etusijalla tuotteita, jotka ovat kotimaisia tuotteita tai joiden kotimaisuusaste on mahdollisimman korkea.

Tradekan sijoitustoiminnassa taas tulee keskittyä eettisesti hyväksyttäviin ja kestäviin sijoituskohteisiin sekä kotimaista työllisyyttä edistävään kohteisiin.

– Periaatteemme on yhdessä osuuskunnan jäsenten kanssa toimia asiakkaiden hyväksi, ei kasvattaa kasvottomien omistajien voittoja.

Tradekan on järjestön mielestä vaikutettava Lähikauppa Oy:n toimintaan niin, ettei sen myymälöissä myydä geenimuunneltuja tuotteita. Sen sijaan on lisättävä Reilun kaupan tuotteiden tarjontaa.

Kommentit